Tato práce je zaměřena na plísňové sýry. Jsou zde uvedeny a specifikovány druhy plísňových sýrů a kultury, které se při výrobě používají. Dále jsou uvedeny technologické postupy výroby plísňových sýrů. Jsou zde popsané procesy v průběhu zrání. Pozornost je věnována benefitům, ale i možnému riziku konzumace plísňových sýrů.
Anotace v angličtině
This work is focused on mold cheeses. The types of mold cheeses and cultures used in production are listed and specified here. Technological procedures for the production of mold cheeses are also presented. The processes during ripening are described here. Attention is paid to the benefits, but also to the possible risk of consuming moldy cheeses.
Tato práce je zaměřena na plísňové sýry. Jsou zde uvedeny a specifikovány druhy plísňových sýrů a kultury, které se při výrobě používají. Dále jsou uvedeny technologické postupy výroby plísňových sýrů. Jsou zde popsané procesy v průběhu zrání. Pozornost je věnována benefitům, ale i možnému riziku konzumace plísňových sýrů.
Anotace v angličtině
This work is focused on mold cheeses. The types of mold cheeses and cultures used in production are listed and specified here. Technological procedures for the production of mold cheeses are also presented. The processes during ripening are described here. Attention is paid to the benefits, but also to the possible risk of consuming moldy cheeses.
1. Proveďte literární rešerši zaměřenou na problematiku plísňových sýrů a jejich specifikaci a charakterizaci.
2. Prezentujte základní postupy při výrobě plísňových sýrů od specifikace surovin přes využívané mikrobiální kultury až po specifika pro proces zrání. Zohledněte nejen tradiční způsoby výroby, ale i moderní trendy v dané oblasti.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související s konzumací uvedených druhů sýrů, a to jak benefity, tak především možná zdravotní rizika spojená.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zaměřenou na problematiku plísňových sýrů a jejich specifikaci a charakterizaci.
2. Prezentujte základní postupy při výrobě plísňových sýrů od specifikace surovin přes využívané mikrobiální kultury až po specifika pro proces zrání. Zohledněte nejen tradiční způsoby výroby, ale i moderní trendy v dané oblasti.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související s konzumací uvedených druhů sýrů, a to jak benefity, tak především možná zdravotní rizika spojená.