Tato bakalářská práce pojednává o různých druzích octa podle země původu a vlivu octa na lidské zdraví. Je zde popsána historie a vznik octa, legislativní požadavky na výrobu nebo zaběhlé a novodobé způsoby výroby octa. Práce se zabývá i mikrobiální podstatou octa a možnostmi falšování octa nebo jeho dopady na lidskou společnost. Závěr práce je věnován senzorické analýze tří ochucených octů a hodnocení odpovědí respondentů různých věkových skupin.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis discusses the different types of vinegar according to the country of origin and the effect of vinegar on human health. The history and creation of vinegar, legislative requirements or well-established and modern methods of vinegar production are described. The work also deals with the microbial essence of vinegar or the possibilities of vinegar falsification and its effects on human society. The conclusion of the thesis is devoted to the sensory analysis of three flavored vinegars and the evaluation of the responses of respondents of different age groups.
Klíčová slova
Ocet, ochucený ocet, falšování octa, lidské zdraví, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
Vinegar, flavored vinegar, vinegar falsification, human health, sensory analysis
Rozsah průvodní práce
59
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce pojednává o různých druzích octa podle země původu a vlivu octa na lidské zdraví. Je zde popsána historie a vznik octa, legislativní požadavky na výrobu nebo zaběhlé a novodobé způsoby výroby octa. Práce se zabývá i mikrobiální podstatou octa a možnostmi falšování octa nebo jeho dopady na lidskou společnost. Závěr práce je věnován senzorické analýze tří ochucených octů a hodnocení odpovědí respondentů různých věkových skupin.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis discusses the different types of vinegar according to the country of origin and the effect of vinegar on human health. The history and creation of vinegar, legislative requirements or well-established and modern methods of vinegar production are described. The work also deals with the microbial essence of vinegar or the possibilities of vinegar falsification and its effects on human society. The conclusion of the thesis is devoted to the sensory analysis of three flavored vinegars and the evaluation of the responses of respondents of different age groups.
Klíčová slova
Ocet, ochucený ocet, falšování octa, lidské zdraví, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
Vinegar, flavored vinegar, vinegar falsification, human health, sensory analysis
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se octem, jeho výrobou, charakterizací a historický vývoj octárenství.
2. Popište základní postupy pro výrobu octa včetně specifikace surovin a charakterizujte jednotlivé druhy octa. Zaměřte se také na možnosti falšování octa a možné vady octa.
3. Prezentujte možnosti využití octa v oblasti potravinářství a medicíny a popište účinky octa na lidské zdraví s ohledem především na možné benefity v této oblasti.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se octem, jeho výrobou, charakterizací a historický vývoj octárenství.
2. Popište základní postupy pro výrobu octa včetně specifikace surovin a charakterizujte jednotlivé druhy octa. Zaměřte se také na možnosti falšování octa a možné vady octa.
3. Prezentujte možnosti využití octa v oblasti potravinářství a medicíny a popište účinky octa na lidské zdraví s ohledem především na možné benefity v této oblasti.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.