Tato bakalářská práce se zaměřuje na nutriční složení hmyzu. Jsou analyzovány rozdíly v nutričním složení různých druhů hmyzu. V práci je uvedena platná legislativa a také jsou zmíněny rizika konzumace hmyzu. Dále jsou popsány způsoby analytického stanovení jednotlivých nutričních parametrů. V experimentální části byly stanoveny základní nutriční parametry, jakými jsou obsah tuků a mastných kyselin, obsah veškerých bílkovin a hodnoty sušiny. Dosažené výsledky byly porovnány mezi sebou a s literaturou.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the nutritional composition of insects. Differences in the nutri-tional composition of various insect species are analyzed. The current legislation is presented and the risks of insect consumption are also mentioned. Methods for the analytical determination of individual nutritional parameters are also described. In the experimental part, basic nutritional parameters such as fat and fatty acid content, total protein content and dry matter values were determined. The achieved results were compared with each other and with relevant literature.
Klíčová slova
Entomofagie, jedlý hmyz, potravina, nutriční složení
Tato bakalářská práce se zaměřuje na nutriční složení hmyzu. Jsou analyzovány rozdíly v nutričním složení různých druhů hmyzu. V práci je uvedena platná legislativa a také jsou zmíněny rizika konzumace hmyzu. Dále jsou popsány způsoby analytického stanovení jednotlivých nutričních parametrů. V experimentální části byly stanoveny základní nutriční parametry, jakými jsou obsah tuků a mastných kyselin, obsah veškerých bílkovin a hodnoty sušiny. Dosažené výsledky byly porovnány mezi sebou a s literaturou.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the nutritional composition of insects. Differences in the nutri-tional composition of various insect species are analyzed. The current legislation is presented and the risks of insect consumption are also mentioned. Methods for the analytical determination of individual nutritional parameters are also described. In the experimental part, basic nutritional parameters such as fat and fatty acid content, total protein content and dry matter values were determined. The achieved results were compared with each other and with relevant literature.
Klíčová slova
Entomofagie, jedlý hmyz, potravina, nutriční složení
1. Vypracujte literární rešerši na téma nutriční složení jedlého hmyzu a potravin z hmyzu. Zaměřte se na rozdíly v nutričním složení různých druhů jedlého hmyzu a zjistěte, kterými analytickými metodami je možné nutriční složení jedlého hmyzu stanovit.
2. V druhé části experimentálně stanovte základní nutriční parametry, jakými jsou obsah vody, bílkovin, sacharidů, tuků nebo složení mastných kyselin.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši na téma nutriční složení jedlého hmyzu a potravin z hmyzu. Zaměřte se na rozdíly v nutričním složení různých druhů jedlého hmyzu a zjistěte, kterými analytickými metodami je možné nutriční složení jedlého hmyzu stanovit.
2. V druhé části experimentálně stanovte základní nutriční parametry, jakými jsou obsah vody, bílkovin, sacharidů, tuků nebo složení mastných kyselin.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.