Diplomová práce se zabývá základními informacemi o diabetes mellitus v souvislosti
se specifickými problémy se stravováním. V této práci jsou detailně prozkoumány různé
aspekty diabetes mellitus 1. typu včetně epidemiologie, diagnostiky, léčby, a specificky se
zaměřuje na poruchy příjmu potravy u těchto pacientů. Hlavním cílem výzkumu bylo posoudit
riziko vzniku poruchy příjmu potravy u pacientů s diabetem mellitem 1. typu pomocí
standardizovaného dotazníku DEPS-R. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že riziko poruch
příjmu potravy u pacientů s diabetem mellitem 1. typu nelze spolehlivě určit pouze z HbA1c,
pohlaví, nebo BMI, jelikož mezi těmito faktory a skóre DEPS-R byla nalezena pouze velmi
slabá a statisticky nevýznamná souvislost.
Anotace v angličtině
The thesis addresses basic information about diabetes mellitus in relation to specific dietary
problems. This work thoroughly explores various aspects of type 1 diabetes mellitus, including
epidemiology, diagnosis, treatment, and specifically focuses on eating disorders in these
patients. The main objective of the survey was to assess the risk of developing an eating disorder
in patients with type 1 diabetes mellitus using the standardized DEPS-R questionnaire. The
results of the research show that the risk of eating disorders in patients with type 1 diabetes
mellitus cannot be reliably determined solely based on HbA1c, gender, or BMI, as only a very
weak and statistically insignificant correlation was found between these factors and the DEPSR score.
BMI, HbA1c , type 1 diabetes mellitus, gender, eating disorder, specific issues.
Rozsah průvodní práce
84
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá základními informacemi o diabetes mellitus v souvislosti
se specifickými problémy se stravováním. V této práci jsou detailně prozkoumány různé
aspekty diabetes mellitus 1. typu včetně epidemiologie, diagnostiky, léčby, a specificky se
zaměřuje na poruchy příjmu potravy u těchto pacientů. Hlavním cílem výzkumu bylo posoudit
riziko vzniku poruchy příjmu potravy u pacientů s diabetem mellitem 1. typu pomocí
standardizovaného dotazníku DEPS-R. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že riziko poruch
příjmu potravy u pacientů s diabetem mellitem 1. typu nelze spolehlivě určit pouze z HbA1c,
pohlaví, nebo BMI, jelikož mezi těmito faktory a skóre DEPS-R byla nalezena pouze velmi
slabá a statisticky nevýznamná souvislost.
Anotace v angličtině
The thesis addresses basic information about diabetes mellitus in relation to specific dietary
problems. This work thoroughly explores various aspects of type 1 diabetes mellitus, including
epidemiology, diagnosis, treatment, and specifically focuses on eating disorders in these
patients. The main objective of the survey was to assess the risk of developing an eating disorder
in patients with type 1 diabetes mellitus using the standardized DEPS-R questionnaire. The
results of the research show that the risk of eating disorders in patients with type 1 diabetes
mellitus cannot be reliably determined solely based on HbA1c, gender, or BMI, as only a very
weak and statistically insignificant correlation was found between these factors and the DEPSR score.
BMI, HbA1c , type 1 diabetes mellitus, gender, eating disorder, specific issues.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace průzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace průzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
ČESKÁ DIABETOLOGICKÁ SPOLEČNOST. 2022. Doporučený postup péče pro diabetes 1. typu [online]. [cit. 2024-02-21]. Dostupné z: https://www.diab.cz/standardy.
GOEBEL-FABBRI, By Ann. 2017. Prevention and Recovery from Eating Disorders in Type 1 Diabetes. 1. Copyright, 152, ISBN 9781-138-890-657.
EVANGELISTY PURKYNĚ, Jana. 2023. NZIP–NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Cukrovka 1. typu: co to je a jak se léčí? [online]. [cit. 2024-02-21]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/444-cukrovka-1-typu-co-to-je-a-jak-se-leci.
KARASTOGIANNIDOU, Calliope et al. 2021. The Diabetes Eating Problem Survey-Revised (DEPS-R) in a Greek Adult Population with Type 1 Diabetes Mellitus: Model Comparison Supporting a Single Factor Structure. Nutrients [online]. (7) [cit. 2024-02-21]. Dostupné z: doi:10.3390/nu13072375.
MARKOWITZ, Jessica et al., 2009. Brief Screening Tool for Disordered Eating in Diabetes. Diabetes Care. [online]. 2010, (33), 495-500 [cit. 2024-02-21]. Dostupné z: doi:10.2337/dc09-1890.
Seznam doporučené literatury
ČESKÁ DIABETOLOGICKÁ SPOLEČNOST. 2022. Doporučený postup péče pro diabetes 1. typu [online]. [cit. 2024-02-21]. Dostupné z: https://www.diab.cz/standardy.
GOEBEL-FABBRI, By Ann. 2017. Prevention and Recovery from Eating Disorders in Type 1 Diabetes. 1. Copyright, 152, ISBN 9781-138-890-657.
EVANGELISTY PURKYNĚ, Jana. 2023. NZIP–NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Cukrovka 1. typu: co to je a jak se léčí? [online]. [cit. 2024-02-21]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/444-cukrovka-1-typu-co-to-je-a-jak-se-leci.
KARASTOGIANNIDOU, Calliope et al. 2021. The Diabetes Eating Problem Survey-Revised (DEPS-R) in a Greek Adult Population with Type 1 Diabetes Mellitus: Model Comparison Supporting a Single Factor Structure. Nutrients [online]. (7) [cit. 2024-02-21]. Dostupné z: doi:10.3390/nu13072375.
MARKOWITZ, Jessica et al., 2009. Brief Screening Tool for Disordered Eating in Diabetes. Diabetes Care. [online]. 2010, (33), 495-500 [cit. 2024-02-21]. Dostupné z: doi:10.2337/dc09-1890.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
portréty, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student/ka úspěšně obhájil/a diplomovou práci, odpověděl/a na doplňující otázky oponenta.