Tato bakalářská práce je zaměřena na senzoricky významné látky v medu produkovaném na území České republiky, jeho výrobu včelami a metody vytáčení. V teoretické části je uvedeno rozdělení medu, jeho fyzikální a chemické vlastnosti a chemické složení. Práce se zaměřuje na stanovení některých složek medu pomocí různých analytických metod. Ve výsledkové části je zpracovaná senzorická analýza 22 vzorků medu, při které byly hodnoceny jeho barevné, chuťové a aromatické vlastnosti.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on sensory substances in honey produced in the Czech Republic, its production by bees and methods of extraction. In the theoretical part, the classification of honey, its physical and chemical properties and chemical composition are presented. The thesis focuses on the determination of some honey constituents using various analytical methods. In the results section, a sensory analysis of 22 honey samples is presented, in which its colour, flavour and aroma properties were evaluated.
Klíčová slova
Med, senzoricky významné látky v medu, včely, analytické metody
Klíčová slova v angličtině
Honey, sensory relevant substances in honey, bees, analytical methods
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce je zaměřena na senzoricky významné látky v medu produkovaném na území České republiky, jeho výrobu včelami a metody vytáčení. V teoretické části je uvedeno rozdělení medu, jeho fyzikální a chemické vlastnosti a chemické složení. Práce se zaměřuje na stanovení některých složek medu pomocí různých analytických metod. Ve výsledkové části je zpracovaná senzorická analýza 22 vzorků medu, při které byly hodnoceny jeho barevné, chuťové a aromatické vlastnosti.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on sensory substances in honey produced in the Czech Republic, its production by bees and methods of extraction. In the theoretical part, the classification of honey, its physical and chemical properties and chemical composition are presented. The thesis focuses on the determination of some honey constituents using various analytical methods. In the results section, a sensory analysis of 22 honey samples is presented, in which its colour, flavour and aroma properties were evaluated.
Klíčová slova
Med, senzoricky významné látky v medu, včely, analytické metody
Klíčová slova v angličtině
Honey, sensory relevant substances in honey, bees, analytical methods
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši získávání a zpracování včelího medu a jeho složení se zaměřením na senzoricky významné látky. V jedné kapitole popište principy senzorického hodnocení potravin.
2. Prostudujte možnosti hodnocení kvality včelího medu a na základě získaných poznatků vypracujte dotazník pro jeho senzorické hodnocení.
3. Využijte vytvořený dotazník v praktickém průzkumu a výsledky vyhodnoťte.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši získávání a zpracování včelího medu a jeho složení se zaměřením na senzoricky významné látky. V jedné kapitole popište principy senzorického hodnocení potravin.
2. Prostudujte možnosti hodnocení kvality včelího medu a na základě získaných poznatků vypracujte dotazník pro jeho senzorické hodnocení.
3. Využijte vytvořený dotazník v praktickém průzkumu a výsledky vyhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.