Diplomová práce se zaměřuje na problematiku nutričního stavu populace a jeho ovlivňování. Zabývá se významem a úlohou výživy v organismu, základními složkami výživy a jejich vlivem na lidský organismus, uvádí poruchy výživového stavu a nutriční prevenci některých civilizačních chorob. Zaměřuje se také na zhodnocení výživového stavu dvou vybraných skupin obyvatelstva, tedy dospělých a studentů a zmiňuje důležitá nutriční doporučení podle Světové zdravotnické organizace.
Anotace v angličtině
This diploma thesis focuses on problems of nutritional condition of the population and describes ways how to deal with them. It investigates importance and purpose of organism nourishment, basic kinds of nourishment and their influence on human organism. Next, it illustrates nutritional condition disorders and nutritional prevention of some of the civilization diseases. It also evaluates a nutritional condition of two chosen groups of population - adults and students, and mentions important nutritional recommendations according to World Health Organisation.
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku nutričního stavu populace a jeho ovlivňování. Zabývá se významem a úlohou výživy v organismu, základními složkami výživy a jejich vlivem na lidský organismus, uvádí poruchy výživového stavu a nutriční prevenci některých civilizačních chorob. Zaměřuje se také na zhodnocení výživového stavu dvou vybraných skupin obyvatelstva, tedy dospělých a studentů a zmiňuje důležitá nutriční doporučení podle Světové zdravotnické organizace.
Anotace v angličtině
This diploma thesis focuses on problems of nutritional condition of the population and describes ways how to deal with them. It investigates importance and purpose of organism nourishment, basic kinds of nourishment and their influence on human organism. Next, it illustrates nutritional condition disorders and nutritional prevention of some of the civilization diseases. It also evaluates a nutritional condition of two chosen groups of population - adults and students, and mentions important nutritional recommendations according to World Health Organisation.
1. Úvod do tématu
2. Nutriční stav a jeho poruchy
3. Metody zjišťování nutričního stavu
4. Metoda výzkumu - dotazník
5. Zpracování získaných dat
6. Vyhodnocení výsledků výzkumu
7. Diskuze
8. Závěr - návrh řešení, doporučení pro praxi
Zásady pro vypracování
1. Úvod do tématu
2. Nutriční stav a jeho poruchy
3. Metody zjišťování nutričního stavu
4. Metoda výzkumu - dotazník
5. Zpracování získaných dat
6. Vyhodnocení výsledků výzkumu
7. Diskuze
8. Závěr - návrh řešení, doporučení pro praxi
Seznam doporučené literatury
1. BENEŠ, Petr. Základy umělé výživy. 1. vyd. Praha: Maxdorf s. r. o., 1999. 107 s. ISBN 80-85800-71-3
2. GRÓFOVÁ Zuzana. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 237 s. ISBN 80-247-1868-2
3. KLEINWÄCHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně, 2005. 102 s. ISBN 80-7013-336-8
4. ŽAMBOCH, Jan. Vitamíny. 1. vyd. Praha: Grada, 1996. 80 s. ISBN 80-7169-322-7
Seznam doporučené literatury
1. BENEŠ, Petr. Základy umělé výživy. 1. vyd. Praha: Maxdorf s. r. o., 1999. 107 s. ISBN 80-85800-71-3
2. GRÓFOVÁ Zuzana. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 237 s. ISBN 80-247-1868-2
3. KLEINWÄCHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně, 2005. 102 s. ISBN 80-7013-336-8
4. ŽAMBOCH, Jan. Vitamíny. 1. vyd. Praha: Grada, 1996. 80 s. ISBN 80-7169-322-7
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: velmi dobře
Hodnocení oponenta: velmi dobře
Doplňující otázky k obhajobě:
Co je to biopotravina?
Jaký je rozdíl mezi probatiky a prebiotiky?
Obhajoba diplomové práce s prezentací velmi dobrá.