Tato diplomová práce se zabývá akutním krvácením do horní části zažívacího traktu, jehož zdrojem jsou vředy žaludku a dvanáctníku. Tématem práce jsou rizikové faktory podílející se na vzniku vředové choroby a její symptomy ve vztahu k akutnímu krvácení.
V první, teoretické části, se diplomová práce věnuje především vředové chorobě žaludku a dvanáctníku jako nejčastějšímu zdroji krvácení do horního zažívacího traktu, dále se zabývá dalšími možnými zdroji krvácení v této oblasti a komplexní terapií této závažné komplikace.
V druhé, výzkumné části, je rozebrán vliv některých známých rizikových faktorů na vznik vředové choroby a jejích symptomů ve vztahu k akutnímu krvácení do horního zažívacího traktu. Průzkum je proveden pomocí dotazníkového šetření u pacientů Pardubické krajské nemocnice a.s. a Nemocnice Uherské Hradiště a.s.
Annotation in English
This thesis deals with the bleeding into the upper alimentary tract caused by ulcers of stomach and duodenum. Risk factors participating in the inception of ulcer disease and its symptoms related to acute bleeding are themes of the work.
In the first - theoretical part the thesis addresses mainly to ulcer disease of the stomach and duodenum as the most frequent source of bleeding to upper alimentary tract, further deals with other possible sources of bleeding in this zone and complex therapy of this serious complication.
In second - research part there is analyzed the influence of some known risk factors to the inception of ulcer disease and its symptoms related to acute bleeding to upper alimentary tract. The questionnaire survey have been performed between patients of Pardubice regional hospital and Hospital of Uherské Hradiště.
Keywords
krvácení do zažívacího traktu, peptický vřed, rizikové faktory, žaludek, dvanáctník
Keywords in English
bleeding to alimentary tract, peptic ulcer, risk factors, stomach, duodenum
Length of the covering note
62 s.
Language
CZ
Annotation
Tato diplomová práce se zabývá akutním krvácením do horní části zažívacího traktu, jehož zdrojem jsou vředy žaludku a dvanáctníku. Tématem práce jsou rizikové faktory podílející se na vzniku vředové choroby a její symptomy ve vztahu k akutnímu krvácení.
V první, teoretické části, se diplomová práce věnuje především vředové chorobě žaludku a dvanáctníku jako nejčastějšímu zdroji krvácení do horního zažívacího traktu, dále se zabývá dalšími možnými zdroji krvácení v této oblasti a komplexní terapií této závažné komplikace.
V druhé, výzkumné části, je rozebrán vliv některých známých rizikových faktorů na vznik vředové choroby a jejích symptomů ve vztahu k akutnímu krvácení do horního zažívacího traktu. Průzkum je proveden pomocí dotazníkového šetření u pacientů Pardubické krajské nemocnice a.s. a Nemocnice Uherské Hradiště a.s.
Annotation in English
This thesis deals with the bleeding into the upper alimentary tract caused by ulcers of stomach and duodenum. Risk factors participating in the inception of ulcer disease and its symptoms related to acute bleeding are themes of the work.
In the first - theoretical part the thesis addresses mainly to ulcer disease of the stomach and duodenum as the most frequent source of bleeding to upper alimentary tract, further deals with other possible sources of bleeding in this zone and complex therapy of this serious complication.
In second - research part there is analyzed the influence of some known risk factors to the inception of ulcer disease and its symptoms related to acute bleeding to upper alimentary tract. The questionnaire survey have been performed between patients of Pardubice regional hospital and Hospital of Uherské Hradiště.
Keywords
krvácení do zažívacího traktu, peptický vřed, rizikové faktory, žaludek, dvanáctník
Keywords in English
bleeding to alimentary tract, peptic ulcer, risk factors, stomach, duodenum
Research Plan
1. Zpracování záměru (tématu) práce
2. Studium literatury, rešerše
3. Vypracování osnovy práce
4. Empirická šetření
5. Vypracování teoretické části práce (práce s literaturou)
6. Interpretace výsledků (zpracování empirické části práce)
7. korektury a typografické úpravy
Research Plan
1. Zpracování záměru (tématu) práce
2. Studium literatury, rešerše
3. Vypracování osnovy práce
4. Empirická šetření
5. Vypracování teoretické části práce (práce s literaturou)
6. Interpretace výsledků (zpracování empirické části práce)
7. korektury a typografické úpravy
Recommended resources
MAŘATKA, Z. a kol., Gastroenterologie. 1. vyd. Karolinum, 1999. 490s. ISBN 80-7184-561-2
LUKÁŠ, K. a kol., Diferenciální diagnostika symptomatologie nemocí trávicího traktu. 1. vyd. Triton, 2003. 294s. ISBN 80-7254-420-9
KLENER, P. a kol., Vnitřní lékařství. 3. vyd. Galén, 2006. 1158s. ISBN 80-7262-430-X
VOKURKA, M., HUGO, J. a kol., Praktický slovník medicíny. 7. vyd. Maxdorf, 2004. 490 s. ISBN 80-7345-009-7
Recommended resources
MAŘATKA, Z. a kol., Gastroenterologie. 1. vyd. Karolinum, 1999. 490s. ISBN 80-7184-561-2
LUKÁŠ, K. a kol., Diferenciální diagnostika symptomatologie nemocí trávicího traktu. 1. vyd. Triton, 2003. 294s. ISBN 80-7254-420-9
KLENER, P. a kol., Vnitřní lékařství. 3. vyd. Galén, 2006. 1158s. ISBN 80-7262-430-X
VOKURKA, M., HUGO, J. a kol., Praktický slovník medicíny. 7. vyd. Maxdorf, 2004. 490 s. ISBN 80-7345-009-7
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Hodnocení vedoucího: výborně mínus
Hodnocení oponenta: velmi dobře
Doplňující otázky k obhajobě:
1) Myslíte si, že se po zavedení nových léků a eradikačních schémat změnil počet akutně operovaných nemocných pro komplikace vředové choroby?
2) Který z faktorů Vámi zkoumaných má největší podíl na krvácení u vředové choroby?
Obhajoba diplomové práce s prezentací velmi dobrá.