Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy u hospitalizovaných seniorů. Teoretická část se zabývá hodnocením stavu výživy, nutriční terapií, etickým pohledem na umělou výživu a shrnutím základních poznatků, které se týkají malnutrice. Praktická část analyzuje, prezentuje a hodnotí data získaná během výzkumu, který je zaměřen na hodnocení stavu výživy u hospitalizovaných seniorů. Na základě získaných výsledků byla vytvořena obecná doporučení pro praxi.
Anotace v angličtině
Bachelor study is focused on nutriment problems as far as concerns hospitalized seniors. Theoretical part of the study deals with condition assessment of nutriment, nutriment therapy, ethical view on synthetic aliment and summary of basic information concerning malnutrition. Practical part of the study analyses, presents and evaluates data obtained during research, which was aimed on assessment of nutriment condition for hospitalized seniors. Based on mentioned results it was created general references for practical use.
Klíčová slova
malnutrice, stáří, výživa, nutriční screening
Klíčová slova v angličtině
malnutrition, old age, nutriment, nutrition screening
Rozsah průvodní práce
88 s., 8 s. příloh.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy u hospitalizovaných seniorů. Teoretická část se zabývá hodnocením stavu výživy, nutriční terapií, etickým pohledem na umělou výživu a shrnutím základních poznatků, které se týkají malnutrice. Praktická část analyzuje, prezentuje a hodnotí data získaná během výzkumu, který je zaměřen na hodnocení stavu výživy u hospitalizovaných seniorů. Na základě získaných výsledků byla vytvořena obecná doporučení pro praxi.
Anotace v angličtině
Bachelor study is focused on nutriment problems as far as concerns hospitalized seniors. Theoretical part of the study deals with condition assessment of nutriment, nutriment therapy, ethical view on synthetic aliment and summary of basic information concerning malnutrition. Practical part of the study analyses, presents and evaluates data obtained during research, which was aimed on assessment of nutriment condition for hospitalized seniors. Based on mentioned results it was created general references for practical use.
Klíčová slova
malnutrice, stáří, výživa, nutriční screening
Klíčová slova v angličtině
malnutrition, old age, nutriment, nutrition screening
Zásady pro vypracování
1) Sběr informací a studium odborné literatury.
2) Stanovení podmínek, metod, cílů a hypotéz práce.
3) Konzultace s vedoucím práce.
4) Stanovení metodiky práce a výběr vhodného nutričního screeningu.
5) Zhodnocení stavu výživy u cílové skupiny pacientů.
6) Analýza a interpretace získaných výsledků.
7) Kritické zhodnocení a doporučení.
Zásady pro vypracování
1) Sběr informací a studium odborné literatury.
2) Stanovení podmínek, metod, cílů a hypotéz práce.
3) Konzultace s vedoucím práce.
4) Stanovení metodiky práce a výběr vhodného nutričního screeningu.
5) Zhodnocení stavu výživy u cílové skupiny pacientů.
6) Analýza a interpretace získaných výsledků.
7) Kritické zhodnocení a doporučení.
Seznam doporučené literatury
1. BENEŠ, P. Základy umělé výživy. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 1999. ISBN 80-85800-71-3.
2. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestru. 1. vyd. Praha: Grada Avicenum, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
3. KALVACH, Z. Geriatrie a gerontologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0548-6.
4. KOHOUT, P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-030-5.
5. NAVRÁTILOVÁ, M. ; ČEŠKOVÁ, E. ; SOBOTKA, L. Klinická výživa v psychiatrii. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2000. ISBN 80-85912-33-3.
6. TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-365-6.
7. WILHELM, Z. a kol. Výživa v onkologii. 2. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004. ISBN 80-7013-410-0.
8. ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0320-3.
Seznam doporučené literatury
1. BENEŠ, P. Základy umělé výživy. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 1999. ISBN 80-85800-71-3.
2. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestru. 1. vyd. Praha: Grada Avicenum, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
3. KALVACH, Z. Geriatrie a gerontologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0548-6.
4. KOHOUT, P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-030-5.
5. NAVRÁTILOVÁ, M. ; ČEŠKOVÁ, E. ; SOBOTKA, L. Klinická výživa v psychiatrii. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2000. ISBN 80-85912-33-3.
6. TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-365-6.
7. WILHELM, Z. a kol. Výživa v onkologii. 2. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004. ISBN 80-7013-410-0.
8. ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0320-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně
Hodnocení oponenta: výborně
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Vámi zpracovaná "Obecná doporučení" budou se používat v nemocnicích - jsou zde již k dispozici?
2. Jaký je Váš konkrétní pohled na etickou problematiku umělé výživy?
Obhajoba bakalářské práce s prezentací výborná.