V této bakalářské práci byly studovány možnosti stanovení obsahu bílkovin. Studium bylo zaměřené na obsah veškerých a čistých bílkovin ve světlých sušenkách. Dále byla vypracovaná rešerše zabývající se bílkovinami. Stanovení bílkovin bylo provedeno Kjeldahlovou metodou a následně alkalimetrickou titrací.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis analyses possible ways of determining protein content. The analysis concentrates on the content of overall and pure proteins in lightly-coloured biscuits. In addition, the thesisi contains a research focused on proteins. Protein content was determined by means of the Kjeldahl method and, consequently, by alkalimetric volumetric analysis.
V této bakalářské práci byly studovány možnosti stanovení obsahu bílkovin. Studium bylo zaměřené na obsah veškerých a čistých bílkovin ve světlých sušenkách. Dále byla vypracovaná rešerše zabývající se bílkovinami. Stanovení bílkovin bylo provedeno Kjeldahlovou metodou a následně alkalimetrickou titrací.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis analyses possible ways of determining protein content. The analysis concentrates on the content of overall and pure proteins in lightly-coloured biscuits. In addition, the thesisi contains a research focused on proteins. Protein content was determined by means of the Kjeldahl method and, consequently, by alkalimetric volumetric analysis.
1. V teoretické části se zaměřte na vliv potravin na lidské zdraví s důrazem na příslušný obsah veškerých i čistých bílkovin a prověřte metody pro jejich stanovení.
2. V experimentální části proveďte stanovení obsahu veškerých, čistých i hrubých bílkovin ve vzorcích světlých sušenek. Pro vlastní stanovení využijte metodu mineralizace vzorků dle Kjeldahla s následným alkalimetrickým stanovením vzniklých amonných solí.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte kvalitu testovaných vzorků vzhledem k nalezenému obsahu jednotlivých druhů bílkovin.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části se zaměřte na vliv potravin na lidské zdraví s důrazem na příslušný obsah veškerých i čistých bílkovin a prověřte metody pro jejich stanovení.
2. V experimentální části proveďte stanovení obsahu veškerých, čistých i hrubých bílkovin ve vzorcích světlých sušenek. Pro vlastní stanovení využijte metodu mineralizace vzorků dle Kjeldahla s následným alkalimetrickým stanovením vzniklých amonných solí.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte kvalitu testovaných vzorků vzhledem k nalezenému obsahu jednotlivých druhů bílkovin.