Práce byla zaměřena na optimalizaci základních parametrů mikrovlnného rozkladu a složení směsi rozkladných činidel pro vybrané typy potravinových vzorků s cílem dosažení maximální účinnosti rozkladu a omezení interference matrice z hlediska použití techniky o-TOF-ICP-MS.
Anotace v angličtině
The thesis focused on the optimization of basic parameters of the microwave decomposition and the composition of a mixture of degradation reagents for selected types of food samples with the aim to reach maximal effectiveness of the decomposition process and to limit matrix interference using o-TOF-ICP-MS technique.
Klíčová slova
potravinové vzorky, mikrovlnná mineralizace, spektrální a nespektrální interference, o-TOF-ICP-MS
Klíčová slova v angličtině
food samples, microwave digestion, spectral and non-spectral interference, o-TOF-ICP-MS
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Práce byla zaměřena na optimalizaci základních parametrů mikrovlnného rozkladu a složení směsi rozkladných činidel pro vybrané typy potravinových vzorků s cílem dosažení maximální účinnosti rozkladu a omezení interference matrice z hlediska použití techniky o-TOF-ICP-MS.
Anotace v angličtině
The thesis focused on the optimization of basic parameters of the microwave decomposition and the composition of a mixture of degradation reagents for selected types of food samples with the aim to reach maximal effectiveness of the decomposition process and to limit matrix interference using o-TOF-ICP-MS technique.
Klíčová slova
potravinové vzorky, mikrovlnná mineralizace, spektrální a nespektrální interference, o-TOF-ICP-MS
Klíčová slova v angličtině
food samples, microwave digestion, spectral and non-spectral interference, o-TOF-ICP-MS
Zásady pro vypracování
1) Zpracujte literární rešerši na možnosti využití mikrovlnné mineralizace při přípravě potravinových vzorků k analýze technikou ICP-MS. Pozornost věnujte zejména možnostem optimalizace mikrovlnného rozkladu z hlediska omezení interference matrice při použití zmiňované techniky.
2) Navrhněte postup mikrovlnné mineralizace vybraných typů potravinových vzorků a proveďte optimalizaci základních parametrů mikrovlnného rozkladu.
3) Správnost navrženého postupu a možnost jeho využití pro potřeby multiprvkové analýzy ověřte na základě analýzy vybraných referenčních materiálů technikou o-TOF-ICP-MS.
4) Kriticky zhodnoťte dosažené výsledky.
Zásady pro vypracování
1) Zpracujte literární rešerši na možnosti využití mikrovlnné mineralizace při přípravě potravinových vzorků k analýze technikou ICP-MS. Pozornost věnujte zejména možnostem optimalizace mikrovlnného rozkladu z hlediska omezení interference matrice při použití zmiňované techniky.
2) Navrhněte postup mikrovlnné mineralizace vybraných typů potravinových vzorků a proveďte optimalizaci základních parametrů mikrovlnného rozkladu.
3) Správnost navrženého postupu a možnost jeho využití pro potřeby multiprvkové analýzy ověřte na základě analýzy vybraných referenčních materiálů technikou o-TOF-ICP-MS.
4) Kriticky zhodnoťte dosažené výsledky.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů zkušební komise.