|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBBV / C671
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBBV
/
C671
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Základy potravinářské mikrobiologie
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
17 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je vytvořit u studenta představu o základní problematice hygieny potravin při jejich výrobě i distribuci, o epidemiologických faktorech ve výživě a riziku alimentárních onemocnění. Jsou probírány všechny významné MO (prospěšné, technologicky škodlivé a patogenní vyskytující se v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda)).
|
Požadavky na studenta
|
Zkouška je písemná a ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu.
|
Obsah
|
Odběr, doprava a zpracování vzorků potravin.
Zjišťování jednotlivých skupin mikroorganismů, které ovlivňují kvalitu potravin a surovin. Zjišťování indikátorových mikroorganismů.
Patogenní a podmíněně patogenní a toxinogenní mikroorganismy v potravinách (rod Salmonella, Shigella, Citrobacter, Listeria, Campylobacter, Yersinia, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium, Pseudomonas).
Systém kontroly HACCP.
Zoonotické nemoci přenášené potravinami. Toxinogenní plísně. Viry v potravinách.
Moderní rychlometody. Metody založené na fyzikálních, biochemických a imunochemických postupech. Metody molekulární biologie.
Mikrobiologie mléka a mlékárenských výrobků. Syrové mléko. Tekuté mléčné výrobky, zakysaná a sušená mléka. Čisté mlékárenské kultury. Tvarohy a sýry, mikrobiologie másla.
Mikrobiologie masa a masných výrobků. Startovací kultury v masném průmyslu. Drůbež. Mikrobiologie ryb a rybích výrobků.
Konzervy. Kvašená zelenina. Mikrobiologie vajec.
Čokoláda a cukrovinky. Mražené výrobky a pokrmy, zmrzlina. Nealkoholické nápoje. Mikrobiologie piva, vína a octa. Droždí.
Mikroflóra obilí a mouky. Pečivo, těstoviny. Tuky. Mikrobiologie lahůdkářských výrobků.
Mikrobiologie pitné vody.
Mikrobiologie pomocných látek a surovin. Mikrobiologie kosmetických výrobků. Zpracování odpadů v potravinářském průmyslu. Referenční materiály.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Gorner F., Valík L´. Aplikovaná mikrobiológia poživatín.. Malé Centrum, SR, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Student by měl mít základní znalosti z obecné mikrobiologie. |
Získané způsobilosti |
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
- Ústní zkouška
- Písemná zkouška
|
|
|
|