|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KKO / K8KVY
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KKO
/
K8KVY
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Klinická výživa
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
5
[HOD/SEM]
Cvičení
5
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
14 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámit studující s intenzivní metabolickou péčí o pacienty v kritických stavech, s technikou podávání umělé výživy v nemocničních i domácích podmínkách, na jednotkách intenzivní péče i na standardních odděleních.
|
Požadavky na studenta
|
Splnění povinné účasti na přednáškách a cvičeních. Splnění písemného testu nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.
|
Obsah
|
Větvené aminokyseliny, glutamin, mastné kyseliny. Intenzivní metabolická péče, metabolické fáze kritického stavu. Střevo a střevní bariéra v kritickém stavu. Střevo jako imunitní orgán. Komplikace podvýživy u kriticky nemocných. Obezita, malnutrice, metabolické nemoci kostí - klinický obraz, diagnostika, léčba. Indikace individuální dietologické péče, využití zvláštních technologických úprav stravy. Pitný režim, minerální vody. Nádorová kachexie, anorexie a stimulace apetitu u onkologicky nemocných. Vliv léků na nutriční stav. Prebiotika, probiotika. Vláknina. Nutriční antikarcinogeny. Metabolický syndrom X, komorbidity spojené s inzulinorezistecí. Odmítání potravy spojené s poruchami psychických funkcí a jeho následky.
Stanovení nutričního stavu - na sobě. Nutriční anamnéza, energetická spotřeba. Hodnocení rizik. Intervence nutričního terapeuta, nutriční postupy. Rozhodovací algoritmy v umělé výživě. Kazuistiky Interní kliniky. Stravovací provoz nemocnice, systémy objednání stravy. Počítač v klinické výživě. Využití databázových programů potravin. Roztoky v umělé parenterální výživě a jejich složení. Preparáty pro enterální výživu. Technika umělé výživy. Komplikace umělé výživy. Specifika domácí péče. Specifika ošetřovatelské péče u pacientů s poruchou acidobazické rovnováhy, vodního a minerálového hosporářství. Speciální technologické postupy a individualizace diet.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
KŘÍŽOVÁ, J.; KŘEMEN, J.; KOTRLÍKOVÁ, E.; SVAČINA, Š. a kol. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-80-204-5009-8.
-
Základní:
ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. 2.vyd. Praha: Current media, 2020. ISBN 978-80-88129-44-8.
-
Základní:
SHARMA, S. a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. 1.vyd. Praha: Grada, 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
-
Základní:
KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. 11.vyd. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
-
Doporučená:
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
-
Doporučená:
SOUČEK, M.; SVAČINA, P. a kol. Vnitřní lékařství v kostce. 1. vyd. Praha: Grada, 2019. ISBN 978-80-271-2289-9.
-
Doporučená:
TOMÍŠKA, M. Výživa u onkologických pacientů. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2019. ISBN 978-80-204-4064-8.
-
Doporučená:
ZADÁK Z. Výživa v intenzivní péči. Praha, Grada 2002 s. 487, (23-33, 40-74, 127-143, 175-185, 192, 195-203, 217-295).
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
- |
Získané způsobilosti |
Studující zná jednotlivé preparáty umělé výživy, indikace individuálních dietologických postupů u pacientů, umí provést nutriční screening u nemocného, umí techniku podání umělé výživy, zná specifika domácí péče.
|
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|