|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UPEM / FZSJ
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UPEM
/
FZSJ
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Zbožíznalství a standardy jakosti
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
1
[HOD/TYD]
Cvičení
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
28 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je poskytnout informace, pochopit základní pojmy zbožíznalství, standardů jakosti a zkušebnictví v organizačních jednotkách výrobního a správního charakteru.
|
Požadavky na studenta
|
Zápočet je udělen na základě posouzení zadané práce a povinné účasti na cvičení v rozsahu min. 75 %. V případě nenaplnění požadavku na docházku z důvodu povinné účasti na předmětech studijního programu s fixním termínem je řešeno individuální dohodou s garantem předmětu.
Předmět je ukončen ústní zkouškou.
|
Obsah
|
Vymezení jakosti v tržním prostředí.
Mezinárodní a tuzemské standardy jakosti.
Metody managementu jakosti.
Analýza systému měření jakosti.
Moderní přístupy kjakosti.
Základní pojmy zbožíznalství, standardů jakosti a zkušebnictví
Obchodní systémy, velkoobchodní a maloobchodní prodej.
Vlastnosti zboží, testování a certifikace zboží.
Třídění a označování výrobků a služeb (včetně využití celního sazebníku).
Evropský a český systém technické normalizace. Druhy norem, jejich tvorba a užití.
Evropský ačeský metrologický systém a požadavky na měřidla.
Uvádění výrobků na trh a postupy posuzovaní shody.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
Ing. Jana Slavíčková, Ph.D. (100%),
-
Přednášející:
Ing. Marek Pickar (25%),
Ing. Jana Slavíčková, Ph.D. (50%),
Mgr. Dr. phil. Lucie Šnajdrová (25%),
-
Cvičící:
Ing. Marek Pickar (25%),
Ing. Jana Slavíčková, Ph.D. (50%),
Mgr. Dr. phil. Lucie Šnajdrová (25%),
|
Literatura
|
-
Základní:
VEBER, J. a kol.:. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele (2. vydání). Praha: Grada Publishing, 2007, ISBN 978-80-267-1782-1.
-
Doporučená:
Nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 ze dne 23. července 1987 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku.
-
Doporučená:
Pokyny EK, týkající se zařazení zboží v soupravách (sadách) v balení pro drobný prodej do kombinované nomenklatury.
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na zápočet
|
13
|
Semestrální práce
|
13
|
Domácí příprava na výuku
|
45
|
Příprava na zkoušku
|
40
|
Celkem
|
111
|
Distanční forma studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Sběr materiálu
|
15
|
Vypracování seminární práce
|
10
|
Účast na výuce
|
14
|
Celkem
|
39
|
Kombinovaná forma studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Vypracování seminární práce
|
10
|
Sběr materiálu
|
15
|
Účast na výuce
|
14
|
Celkem
|
39
|
Prezenční forma studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
39
|
Celkem
|
39
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Předpokládá se znalost managementu na bakalářské úrovni.
|
Získané způsobilosti |
Student, který úspěšně absolvoval předmět, umí:
-vysvětlit základní pojmy zbožíznalství, standardů jakosti a zkušebnictví;
-charakterizovat jednotlivé přístupy k dané problematice;
-popsat evropský a český systém technické normalizace, druhy norem, jejich tvorbu a užití,
-charakterizovat evropský a český metrologický systém a požadavky na měřidla.
Student, který úspěšně absolvoval předmět, dovede:
-orientovat se v jednotlivých pojmech zbožíznalství, standardů jakosti a zkušebnictví,
-orientovat se v evropském a českém metrologickém systému a požadavcích na měřidla,
-orientovat se v evropské a české právní úpravě uvádění výrobků na trh včetně kontroly dodržování relevantních předpisů,
-aplikovat postupy posuzování shody včetně kontroly jejich dodržování.
Student, který úspěšně absolvoval předmět, je schopen:
srozumitelně a přesvědčivě sdělovat odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastní názory na jejich řešení.
|
Vyučovací metody |
- Přednášení
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
|
Hodnotící metody |
- Ústní zkouška
- Písemná zkouška
- Posouzení zadané práce
- Didaktický test
- Prezentace
|
|
|
|