|
|
Main menu for Browse IS/STAG
Course info
FR / VKIA
:
Course description
Department/Unit / Abbreviation
|
FR
/
VKIA
|
Academic Year
|
2023/2024
|
Academic Year
|
2023/2024
|
Title
|
Selected chapters of instrumental analys
|
Form of course completion
|
Examination
|
Form of course completion
|
Examination
|
Long Title
|
Selected chapters of instrumental analysis
|
Accredited / Credits
|
Yes,
0
Cred.
|
Type of completion
|
Combined
|
Type of completion
|
Combined
|
Time requirements
|
Lecture
28
[HRS/WEEK]
Tutorial
14
[HRS/WEEK]
|
Course credit prior to examination
|
No
|
Course credit prior to examination
|
No
|
Automatic acceptance of credit before examination
|
No
|
Included in study average
|
NO
|
Language of instruction
|
Czech
|
Occ/max
|
|
|
|
Automatic acceptance of credit before examination
|
No
|
Summer semester
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Included in study average
|
NO
|
Winter semester
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Repeated registration
|
NO
|
Repeated registration
|
NO
|
Timetable
|
Yes
|
Semester taught
|
Winter + Summer
|
Semester taught
|
Winter + Summer
|
Minimum (B + C) students
|
not determined
|
Optional course |
No
|
Optional course
|
No
|
Language of instruction
|
Czech
|
Internship duration
|
0
|
No. of hours of on-premise lessons |
0
|
Evaluation scale |
S|N |
Periodicity |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Fundamental theoretical course |
No
|
Fundamental course |
No
|
Fundamental theoretical course |
No
|
Evaluation scale |
S|N |
Substituted course
|
None
|
Preclusive courses
|
N/A
|
Prerequisite courses
|
N/A
|
Informally recommended courses
|
N/A
|
Courses depending on this Course
|
N/A
|
Histogram of students' grades over the years:
Graphic PNG
,
XLS
|
Course objectives:
|
-
|
Requirements on student
|
Zkouška, hodnocena je i aktivita studenta v průběhu semestru, inovativní přístup k dílčím úkolům a zpracování prezentace na konkrétní zadání. Osobní konzultace na základě domluvy: Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice, Katedra chemické technologie, Jiráskova 3, 570 01 Litomyšl, e-mail: karol.bayer@upce.cz
|
Content
|
Zaměření předmětu lze rozdělit na několik základních oblastí. Jednak seznámí studenty s obecnými principy a cíli průzkumu uměleckých a umělecko-řemeslných děl s využitím přírodovědných metod, včetně koncepční přípravy interdisciplinárně zaměřeného průzkumu, nebo využití uvedených metod v rámci výzkumné činnosti. Dále se studenti obeznámí s jednotlivými analytickými a diagnostickými metodami využívanými v současnosti v dané oblasti. Využití (možnosti a limity) jednotlivých metod budou ilustrovány na konkrétních příkladech. Sylabus: - principy a cíle přírodovědného průzkumu - současné principy a způsoby odběru vzorků, jejich možnosti dokumentace a možnosti dalšího zpracování - obecný přehled současných diagnostických a analytických metod - mikroskopické metody - optická a rastrovací elektronová mikroskopie (princip, možnosti a využití) - spektrální analytické metody (princip, možnosti a využití) - chromatografické analytické metody (princip, možnosti a využití) - metody datování historických materiálů (princip, možnosti a využití) - diagnostické metody zaměřené na hodnocení stavu uměleckých a umělecko-řemeslných děl (princip, možnosti a využití)
|
Activities
|
|
Fields of study
|
|
Guarantors and lecturers
|
|
Literature
|
-
Basic:
Mazzeo, R. Analytical Chemistry for Cultural Heritage. Springer, Berlin, 2017.
-
Recommended:
Další informace jsou k dispozici ve studijním informačním systému..
-
Recommended:
Matteini M., Moles A. Naturwissenschaftliche Untersuchungsmethoden in der Restaurierung. Callwey Verlag, 1995.
-
Recommended:
Odborná periodika: Studies in Conservation, Journal of cultural heritage.
-
Recommended:
Scientific Examination of Art;Modern techniques in conservation and analysis, Proceedings of the National Academy of Sciences,. Washington, D. C., The National Academic Press, 2003.
-
Recommended:
Maringer F. Strahlenuntersuchung an Kunstwerken. Seemann Verlag, 2005.
|
Prerequisites - other information about course preconditions |
- |
Competences acquired |
- |
Teaching methods |
-
|
Assessment methods |
-
|
|
|
|