|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C677
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C677
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Laboratoř analýzy přírodních látek
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Cvičení
5
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
21 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
0
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámit posluchače s praktickými ukázkami vybraných metod analýzy přírodních látek v potravinách spolu se zpracováním a interpretací výsledků analýzy. Důraz je kladen také na získání zručnosti při provádění analýzy.
|
Požadavky na studenta
|
Absolvování všech požadovaných laboratorních úloh.
Alespoň 50 % bodů za závěrečného písemného testu.
Celkové hodnocení
50 % Výsledky (protokol, provedení)
20 % Příprava
30 % Závěrečný test
|
Obsah
|
Úvod, bezpečnost práce v laboratoři.
Absolvování předepsaných úloh č. 1-12 (rotace studentů na jednotlivých úlohách):
Úloha 1 Med - prolin a kyselost, stanovení prolinu v medu spektrofotometricky a kyselosti alkalimetricky.
Úloha 2 Rostlinné tuky a oleje, stanovení vybraných tukových čísel (číslo kyselosti a peroxidové číslo). Extrakční stanovení obsahu tuků.
Úloha 3 Hořčice, stanovení obsahu cukru, soli a sušiny v hořčici.
Úloha 4 Instantní nápoje, stanovení kyseliny L-askorbové jodometricky a bromatometricky, stanovení celkové kyselosti instantního nápoje.
Úloha 5 Ověřování kvality ovocných šťáv, stanovení pH a titrační kyselosti, stanovení obsahu prolinu, formolového čísla, relativní hustoty ovocné šťávy a obsahu refraktometrické sušiny.
Úloha 6 Cereálie - redukující cukry, stanovení redukujících cukrů jodometricky a gravimetricky, stanovení obsahu sušiny.
Úloha 7 Mléko, stanovení glycidů v sušených mléčných výrobcích, polarimetrické stanovení laktózy a stanovení titrační kyselosti mléka a kefíru.
Úloha 8 Cereálie - bílkoviny, stanovení veškerých a čistých bílkovin destilačně dle Kjeldahla.
Úloha 9 Pivo a kypřící prášek, stanovení hmotnostního zlomku alkoholu destilační metodou a skutečného extraktu v pivu, stanovení dusičnanů v pivu spektrofotometricky, stanovení CO2 v kypřícím prášku.
Úloha 10 Víno, stanovení celkového obsahu fenolických látek, stanovení antioxidační kapacity metodou s DPPH radikálem, stanovení celkové kyselosti a kyseliny vinné ve vzorku vína.
Úloha 11 Mléčné výrobky, stanovení sušiny sýru, stanovení obsahu tuku a chloridu sodného v sýrech.
Úloha 12 Chmel a pivo, stanovení konduktometrické hodnoty chmele, spektrofotometrické stanovení - a -hořkých kyselin chmele, stanovení hořkosti piva a stanovení izo-alfa-hořkých kyselin v pivu.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
návody v pdf formě (IS STAG) + návody k úlohám přímo v laboratoři
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
doc. Ing. Martin Adam, Ph.D. ,
-
Cvičící:
doc. Ing. Martin Adam, Ph.D. (100%),
doc. Ing. Tomáš Bajer, Ph.D. (100%),
Ing. Tomáš Hájek, Ph.D. (100%),
Ing. Milan Sýs, Ph.D. (100%),
|
Literatura
|
-
Základní:
Adam M., Bajer T., Hájek T., Sýs M.. Laboratoř analýzy potravin, elektronická verze návodů v aplikaci IS/STAG.. Univerzita Pardubice, 2022.
-
Základní:
Kolektiv autorů. Tištěné návody k jednotlivým laboratorním úlohám, k dispozici v laboratoři.. Univerzita Pardubice, 2022.
-
Doporučená:
Velíšek, Jan. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
-
Doporučená:
Bartoš, Martin. Laboratorní cvičení z Analytické chemie I. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2014. ISBN 978-80-7395-822-0.
-
Doporučená:
Davídek J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin, 1981, SNTL Praha..
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Praktická výuka
|
65
|
Celkem
|
65
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Znalosti analytické a fyzikální chemie na úrovni bakalářského stupně studia.
|
Získané způsobilosti |
Předmět je praktickým doplňkem "Analýza potravin". Po absolvování bude posluchač schopen jak teoreticky, tak prakticky aplikovat vybrané metody analýzy v praxi. Své znalosti může také uplatnit v rámci bakalářské práce. |
Vyučovací metody |
|
Hodnotící metody |
- Písemná zkouška
- Analýza výkonu studenta
|
|
|
|