|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBBV / C521
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBBV
/
C521
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Laboratoře z potravinářské mikrobiologie
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Název dlouhý
|
Laboratoře z potravinářské mikrobiologie I
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
4
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Laboratoř
5
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
11 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámení studenta se základními mikrobiologickými rozbory, přičemž je předmět zaměřen na detekci, kvantifikaci a identifikace vybraných mikroorganismů přenášených potravinami podle platných evropských ISO norem. Jsou probírány všechny významné MO (pozitivní i negativní) vyskytující se v potravinách.
|
Požadavky na studenta
|
Písemná zkouška. Jsou prověřovány základní znalosti laboratorních technik rozborů potravin. Předpokladem je absolvování všech laboratorních úloh.
|
Obsah
|
Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři, ukázky sterilizace materiálů pro mikrobiologické vyšetření pomocí horizontálního autoklávu, horkovzdušného sterilizátoru a UV lamp. Všeobecké pokyny pro provádění mikrobiologických rozborů v potravinářství. Dlouhodobé uchovávání mikrobiálnách kultur v hlubokomrazícím boxu. Zpracování tekutých, sypkých a kašovitých vzorků potravin k mikrobiologickému vyšetření s využitím peristaltického homogenizátoru. Zpracování vzorků potravin tuhé konzistence a vzorků s vyšším obsahem tuku.
Stanovení celkového počtu mezofilních aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů kultivační metodou.
Stanovení celkového počtu kvasinek a plísní dle ČSN ISO 21527. Stanovení aktivity vody vzorků potravin, stanovení potenciálně aflatoxinogenních plísní.
Stanovení aerobních a anaerobních sporotvorných mikroorganismů v potravinách.
Stanovení kyselinotvorných, proteolytických, lipolytických a slizotvorných mikroorganismů v potravinách.
Stanovení koliformních mikroorganismů metodou kultivační a metodou MPN. Identifikační testy na rozlišení koliformních mikroorganismů.
Stanovení enterokoků. Potvrzující testy na enterokoky.
Důkaz salmonel, pomnožení. Potvrzující biochemické a sérologické testy na salmonely.
Důkaz rodu Campylobacter. Konfirmace rodu Campylobacter.
Bacillus cereus v potravinách.
Hemolytické streptokoky. Stanovení St. aureus v potravinách.
Detekce listerií v potravinách.
Cronobacter sakazakii a jeho detekce v mléce a mléčných výrobcích.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996.
-
Doporučená:
Nařízení komise (ES) č. 1441/2007 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
-
Doporučená:
Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
-
Doporučená:
Platné normy ČSN ISO..
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
KALCH/C518 - Bakalářská práce |
Získané způsobilosti |
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní zručnost v detekci a konfirmaci mikroorganismů způsobujících zkázu potraviny a patogenů, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen vybrat vhodnou metodiku k jejich stanovení a orientovat se v ČSN ISO normách.
|
Vyučovací metody |
- Nácvik dovedností
- Laborování
- Pracovní činnosti
|
Hodnotící metody |
- Písemná zkouška
- Analýza výkonu studenta
- Systematické pozorování
|
|
|
|