|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C365
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C365
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Základy výživy a výživová politika
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámit posluchače se základy přeměny živin a výživy nutné pro udržení dobrého zdraví. Studenti se také seznámí s nástroji státu nebo společnosti, kterými lze ovlivnit výživu obyvatelstva. Součástí výkladu budou také přehledy o složení některých potravin, použití aditivních látek a základní dělení kontaminantů.
|
Požadavky na studenta
|
100% - písemný test
|
Obsah
|
Základní pojmy ve výživě, fyziologické potřeby člověka, psychické a sociální vlivy. Historický vývoj složení stravy. Fyziologické principy přeměny živin. Hlavní živiny ve výživě (proteiny, sacharidy, tuky). Esenciální anorganické látky ve výživě. Vitamíny a příbuzné látky. Přísady v potravinách, základní dělení. Cizorodé látky v potravinách, základní dělení. Doporučené dávky živin a potravin, nástroje společnosti pro ovlivnění výživy. Diferencované stravování, společné stravování, speciální systémy stravování. Trendy ve stravování, národní a kulturní specifika.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
- |
Získané způsobilosti |
Absolvent získá základní přehledy v oblasti výživy a stravování a je schopen řešit otázky týkající se zdravé výživy vhodnosti či škodlivosti některých potravin. Je kompetentní rozhodovat o vhodném složení stravy a posoudit rizika spojená s jejich konzumací. |
Vyučovací metody |
- Přednášení
- Metody samostatných akcí
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|