|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBBV / C384
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBBV
/
C384
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Obecná mikrobiologie
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
3
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
KBBV/C678
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
KBBV/C407
nebo KBBV/C501
|
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem
|
ANO
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Úvodní přednášky se zaměřují na postavení a význam mikroorganismů v přírodě. Studenti jsou seznámeni s prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganismy, jejich cytologií, metabolismem, růstem a rozmnožováním, genetikou bakterií, vztahy k hostiteli, patogenitou a virulencí mikroorganismů. Závěr semestru je věnován antimikrobiálním látkám, jejich účinku, mechanismům rezistence a metodám stanovení citlivosti.
|
Požadavky na studenta
|
Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakologie a medicinální materiály
Zkouška je ústní. Jsou prověřovány nejen obecné znalosti z předmětu, ale u oboru Hodnocení a nanlýza potravin i poznatky procvičované na laboratorních cvičeních.
|
Obsah
|
Mikrobiologie (rozdělení a význam). Taxonomie bakterií. Morfologie bakterií. Stavba bakteriální buňky.
Výživa mikroorganismů, zdroje základních prvků. Růst a množení bakterií (růstový cyklus, růstová křivka). Pěstování bakterií na umělých živných půdách.
Podmínky přežívání a usmrcování mikrobů (vliv teploty, záření, pH, a dalších faktorů). Desinfekce a sterilizace.
Biologické vlivy působící na růst a rozmnožování mikroorganismů.
Enzymy. Metabolismus mikroorganismů. Způsoby získávání energie u mikroorganismů.
Aerobní katabolické procesy. Anaerobní respirace.
Základy genetiky mikroorganismů. Změny genetických informací mikroorganismů (mutace, rekombinace). Přenos genetické informace (konjugace, transformace, transdukce).
Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakochemie a medicinální materiály
Rozdělení bakterií - Bergerův systém. Nejdůležitější druhy bakterií (G- aerobní tyčinky a koky, G- fakultativně anaerobní tyčinky a koky, G+ koky, tyčinky a koky tvořící spóry, G+ nespirálující tyčinky, Aktinomycety, Spirochety, Mykoplasmata). Řasy a Sinice. Viry a bakteriofágy.
Kvasinky, morfologie, vlastnosti, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů kvasinek.
Plísně, charakteristika, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů plísní.
Mikroorganismy v koloběhu prvků v přírodě. Mikroorganismy a vyšší rostliny. Vlivy působící nepříznivě na mikroorganismy v prostředí. Využití mikroorganismů.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
BEDNÁŘ M. a kol. Lékařská mikrobiologie, Marvil, 1996. null. null, null. ISBN null.
-
Základní:
Votava M. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptun, Brno, (2001). ISBN 80-902896-2-2.. Brno, 2001.
-
Základní:
Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře, SNTL Praha 2005.
-
Základní:
Jungbauerová L. Úvod do mikrobiologie, 1998, Nakladatelství Karolinum.
-
Základní:
Kaprálek F. Základy bakteriologie, 2000, Nakladatelství Karolinum..
-
Rozšiřující:
Celer, Vladimír. Obecná virologie. Hradec Králové: Nucleus HK, 2010. ISBN 978-80-87009-70-3.
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin
KBBV/C501 - Biologie
|
Získané způsobilosti |
Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakochemie a medicinální materiály
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v rozdělení eukaryotických a prokaryotických mikroorganismů důležitých z hlediska potravinářské mikrobiologie a v typech jejich metabolismu.
|
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
- Ústní zkouška
- Písemná zkouška
|
|
|
|