|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBBV / C525
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBBV
/
C525
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Laboratoře z potravinářské mikrob. II
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Název dlouhý
|
Laboratoře z potravinářské mikrobiologie II
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Laboratoř
4
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
11 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámení studenta se základními mikrobiologickými rozbory potravin, přičemž se vychází z platných norem ČSN ISO. Kromě kontroly potravin se studenti naučí metody kontroly pitné vody pomocných látek v potravinářství, kosmetických prostředků a obalů. Jsou probírány všechny významné MO (pozitivní i negativní se vyskytující v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda).
|
Požadavky na studenta
|
Písemná zkouška. Jsou prověřovány základní znalosti laboratorních technik rozborů potravin. Předpokladem je absolvování všech laboratorních úloh.
|
Obsah
|
Zjišťování kvality syrového mléka. Stanovení inhibičních látek.
Zakysané mléčné výrobky. Kontrola kvality čistých mlékárenských kultur.
Mikrobiologické zkoušení masa a masných výrobků. Průkaz přítomnosti a stanovení rodu Proteus.
Mikrobiologický rozbor droždí, mikrobiální kontaminace piva. Průkaz cizích kvasinek.
Mikrobiologie vajec.
Mikrobiologický rozbor kosmetických výrobků, Stanovení růstových křivek MO v kosmetických výrobcích. Stanovení rodu Pseudomonas.
Mikrobiologie přídavných látek a pomocného materiálu, kontrola čistoty obalů. Stanovení účinnosti konzervačních prostředků difuzní metodou.
Stanovení minimální inhibiční koncentrace fungicidních prostředků.
Mikrobiologie vody a prostředí.
Závěrečná práce: Komplexní mikrobiologický rozbor potraviny.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Brožková I., Moťková P., Pejchalová M., Šilha D. Laboratoře z potravinářské mikrobiologie. Pardubice, 2016. ISBN 978-80-7395-997-5.
-
Doporučená:
Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996.
-
Doporučená:
Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře. Praha, 2005.
-
Doporučená:
Platné normy ČSN ISO..
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
KBBV/C521 - Laboratoře z potravinářské mikrobiologie |
Získané způsobilosti |
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní zručnost v detekci a stanovení mikroorganismů způsobujících zkázu potraviny a patogenů, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen vybrat vhodnou metodiku k jejich stanovení a orientovat se v ČSN ISO normách.
|
Vyučovací metody |
- Nácvik dovedností
- Laborování
- Pracovní činnosti
|
Hodnotící metody |
- Písemná zkouška
- Analýza výkonu studenta
- Systematické pozorování
|
|
|
|