|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBBV / C684
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBBV
/
C684
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Potravinářská legislativa
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
19 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
0
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je poskytnout posluchači přehled v platné Evropské i národní legislativě potravin (vyhlášky, normy ČSN EN, ČSN ISO, ČSN ISO EN, nařízení, směrnice, rozhodnutí, doporučení, technické normy, WHO). Dále budou studenti seznámeni se systémy řízení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin podle mezinárodních norem (ISO 9001, HACCP), se systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).
|
Požadavky na studenta
|
Zkouška se skládá z přístupového testu a ústní části. Studenti před ústní částí zkoušky vyplňují předložený test a musí správně zodpovědět minimálně 60 % otázek. Pokud ani na druhý termín zkouškový test úspěšně nenapíší, postupují přesto k ústní části zkoušky. Po vyhodnocení ústní části zkoušky, kde student odpovídá na dvě tažené otázky, je ohodnocen výslednou známkou. Základem zkoušky je rozprava nad způsoby zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin a dále by měl student prokázat orientaci v právních a technických dokumentech, příp. znát terminologii.
|
Obsah
|
Základy potravinové politiky. Potravinářská legislativa v ČR a EU - historie a současný vývoj legislativy.
Evropský úřad pro potraviny (EFSA), systém rychlého varování pro potraviny
a krmiva (RASFF). Strategie bezpečnosti potravin v ČR - SVS, SRS, SZPI, ÚKZÚZ, KHS a ZU.
Přehled platných dokumentů, zákonů, vyhlášek, nařízeních a norem. Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb.
Systémy řízení kvality - zaměření hlavně na koncepci ISO.
Systémy řízení kvality - Správná hygienická praxe (GHP), správná výrobní praxe (GMP), hygienické minimum.
Kritické body ve výrobě potravin (HACCP), rizikové kategorie potravin, dodržování hygieny a sanitace.
Uvádění potravin do oběhu a označování potravin. Potraviny pro zvláštní výrobu, bioprodukce a biopotraviny, potraviny nového typu, CHOP, CHZO, ZTS, Klasa, Regionální potravina, atd. Potraviny na bázi GMO.
Mikrobiologické požadavky na potraviny - nařízení 2073/2005/ES a 1441/2007/ES.
Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR.
Potravinářská aditiva a antimikrobiální látky.
Zdravotní rizika související s dietární expozicí toxickým a antinutričním látkám, možnosti prevence.
Hodnocení kvality a nezávadnosti potravin - odběr vzorku, analýza, vyhodnocení. Validace metod, referenční materiály, nové trendy z AOAC.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Nespecifikováno |
Získané způsobilosti |
Absolvent získá znalosti týkající se obecných principů systémů zachování zdravotní nezávadnosti potravin v celém potravinovém řetězci - ovládá požadavky na systémy HACCP, ISO 9000, BRC. Zná způsob sestavení kontrolních systémů pro zajištění bezpečných potravin. Definuje hlavní body, ve kterých může docházet k porušení zdravotní nezávadnosti potravin a definuje jejich kontrolu. Má znalosti o legislativních požadavcích v ČR i v Evropské Unii a orientuje se v kontrolní činnosti orgánů zajišťujících bezpečnost potravin. |
Vyučovací metody |
- Přednášení
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Projekce
|
Hodnotící metody |
- Ústní zkouška
- Písemná zkouška
|
|
|
|