Tato bakalářská práce nese název Specifika vzdělávání dospělých osob s mentálním postižením v oblasti přípravy pokrmů a zdravého stravování. Teoretická část se skládá ze tří hlavních oblastí - mentální retardace, vzdělávání a lidská výživa. Praktická část obsahuje teoreticko-praktická schémata určující postup provádění odborné činnosti ? příprava pokrmů a zdravé stravování pro osoby s mentální retardací a další materiály, které se tohoto tématu týkají. Práce vznikala v roce 2013 a mimo o.p.s. SKOK do života je určena studentům a všem, kteří se zajímají o problematiku vzdělávání osob s mentální retardací.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is named Specifics of the education of adults with mental disabilities in the area of food preparation and healthy eating. The theoretical part consists of three main areas - mental retardation, education and human nutrition. The practical part includes cooking technological procedures for people with mental disabilities and other chapters, that relate to this topic. The bachelor thesis was created in 2013 and it is intended for the Public Service Company SKOK do života as well as for all who are interested in the area of education of people with mental retardation.
mental disabilities, mental retardation, education, healthy eating, human nutrition, easy to read, recipe, theoretically-practical scheme of meal preparation
Rozsah průvodní práce
65 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce nese název Specifika vzdělávání dospělých osob s mentálním postižením v oblasti přípravy pokrmů a zdravého stravování. Teoretická část se skládá ze tří hlavních oblastí - mentální retardace, vzdělávání a lidská výživa. Praktická část obsahuje teoreticko-praktická schémata určující postup provádění odborné činnosti ? příprava pokrmů a zdravé stravování pro osoby s mentální retardací a další materiály, které se tohoto tématu týkají. Práce vznikala v roce 2013 a mimo o.p.s. SKOK do života je určena studentům a všem, kteří se zajímají o problematiku vzdělávání osob s mentální retardací.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is named Specifics of the education of adults with mental disabilities in the area of food preparation and healthy eating. The theoretical part consists of three main areas - mental retardation, education and human nutrition. The practical part includes cooking technological procedures for people with mental disabilities and other chapters, that relate to this topic. The bachelor thesis was created in 2013 and it is intended for the Public Service Company SKOK do života as well as for all who are interested in the area of education of people with mental retardation.
mental disabilities, mental retardation, education, healthy eating, human nutrition, easy to read, recipe, theoretically-practical scheme of meal preparation
Zásady pro vypracování
1. Sběr informací a studium literatury.
2. Stanovení cílů práce.
3. Konzultace vybrané metodiky s vedoucím práce.
4. Sběr podkladů pro praktickou část práce.
5. Realizace praktické části práce.
6. Analýza a interpretace získaných výsledků.
7. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Sběr informací a studium literatury.
2. Stanovení cílů práce.
3. Konzultace vybrané metodiky s vedoucím práce.
4. Sběr podkladů pro praktickou část práce.
5. Realizace praktické části práce.
6. Analýza a interpretace získaných výsledků.
7. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
1. ŠVARCOVÁ, Iva. Mentální retardace: Vzdělávání, výchova, sociální péče. 4. vyd. Praha: Portál, 2011, ISBN 978-80-7367-889-0.
2. ŠIŠKA, Jan. Mimořádná dospělost: Edukace člověka s mentálním postižením v období dospělosti. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2005, ISBN 80-246-0992-4.
3. PÁNEK, Jan, Jan POKORNÝ, Jana DOSTÁLOVÁ a Pavel KOHOUT. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002, ISBN 80-86320-23-5.
4. NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Luboš SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf, 2000, ISBN 80-85912-33-3.
5. PIPEKOVÁ, J. Osoby s mentálním postižením ve světle současných edukativních trendů. Brno: MSD, 2006, ISBN 80-86633-40-3.
Seznam doporučené literatury
1. ŠVARCOVÁ, Iva. Mentální retardace: Vzdělávání, výchova, sociální péče. 4. vyd. Praha: Portál, 2011, ISBN 978-80-7367-889-0.
2. ŠIŠKA, Jan. Mimořádná dospělost: Edukace člověka s mentálním postižením v období dospělosti. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2005, ISBN 80-246-0992-4.
3. PÁNEK, Jan, Jan POKORNÝ, Jana DOSTÁLOVÁ a Pavel KOHOUT. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002, ISBN 80-86320-23-5.
4. NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Luboš SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf, 2000, ISBN 80-85912-33-3.
5. PIPEKOVÁ, J. Osoby s mentálním postižením ve světle současných edukativních trendů. Brno: MSD, 2006, ISBN 80-86633-40-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně
Hodnocení oponenta: výborně minus
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Konkretizujte předpoklady metodiky výzkumu (ontologický, epistemologický, axiologický a rétorický) vzhledem k cílové skupině - osobám s mentální retardací.
2. Jaká jsou specifika stravování osob s mentální retardací?
3. Co bylo pro autorku práce nejobtížnější při zpracování Manuálu?
Obhajoba bakalářské práce s prezentací výborná.