Cílem této práce bylo vytvoření univerzálního restauračního systému, který bude možné využít pro podporu provozu libovolného stravovacího zařízení. Po pečlivém prozkoumání situace na trhu jsem začal tvořit vlastní pojetí restauračního systému, na základě získaných informací o provozu různých podniků se zaměřením na gastronomii. Při tvorbě jsem využíval technologie, které umožňují provoz na libovolném počítači, a díky tomu není třeba pořizovat drahá zařízení. Aplikace je postavená na PHP a HTML kódu a databázi MySQL a její tvorba probíhala s využitím OOP programování a návrhu pomocí UML a BPMN diagramů. Celý systém je rozdělený na jednotlivé moduly, které je možné spravovat samostatně a aktivovat je podle potřeby konkrétního podniku.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to create a universal computer system for restaurants, which would be used to support the services of any catering institution. After a thorough examination of the market situation, I began to create my own concept of a catering system, based on the information gained about the management of various companies focused on gastronomy. For creating the system, technologies that allow the usage of any computer were used, and thus there is no need for expensive equipment. The application is based on PHP and HTML code and MySQL database and its formation were carried out using the OOP programming and design using UML and BPMN diagrams. The whole system is divided into individual modules that can be managed separately and activated according to the needs of a particular business.
Klíčová slova
restaurační systém, správa restaurací, správa skladových zásob, nabídka, objednávky, moduly
Cílem této práce bylo vytvoření univerzálního restauračního systému, který bude možné využít pro podporu provozu libovolného stravovacího zařízení. Po pečlivém prozkoumání situace na trhu jsem začal tvořit vlastní pojetí restauračního systému, na základě získaných informací o provozu různých podniků se zaměřením na gastronomii. Při tvorbě jsem využíval technologie, které umožňují provoz na libovolném počítači, a díky tomu není třeba pořizovat drahá zařízení. Aplikace je postavená na PHP a HTML kódu a databázi MySQL a její tvorba probíhala s využitím OOP programování a návrhu pomocí UML a BPMN diagramů. Celý systém je rozdělený na jednotlivé moduly, které je možné spravovat samostatně a aktivovat je podle potřeby konkrétního podniku.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to create a universal computer system for restaurants, which would be used to support the services of any catering institution. After a thorough examination of the market situation, I began to create my own concept of a catering system, based on the information gained about the management of various companies focused on gastronomy. For creating the system, technologies that allow the usage of any computer were used, and thus there is no need for expensive equipment. The application is based on PHP and HTML code and MySQL database and its formation were carried out using the OOP programming and design using UML and BPMN diagrams. The whole system is divided into individual modules that can be managed separately and activated according to the needs of a particular business.
Klíčová slova
restaurační systém, správa restaurací, správa skladových zásob, nabídka, objednávky, moduly
Cílem této práce je návrh systému a vytvoření funkční aplikace, která bude umožňovat kompletní správu restauračního zařízení bez ohledu na typ a velikost tohoto zařízení. Systém bude řízen skupinou modulů, které budou aktivovány dle požadavků zákazníka.
Aplikace bude umožňovat tyto funkcionality:
1. Registrace uživatelů a jejich přístup do systému podle práv a modulů.
2. Správa kapacity zařízení s grafickým zobrazením.
3. Tvorba objednávek sortimentu poskytovaného zařízením.
4. Správa skladových zásob sortimentu.
5. Výpočet aktuálního stavu skladu podle objednávek pro inventurní účely.
6. Statistické vyhodnocení aktuálně nejžádanějšího sortimentu.
7. Sledování nákladů a výnosů na základě cen zboží a zvolené marže.
8. Prognostická kontrola stavu skladů na základě předchozího odbytu sortimentu, která bude dynamicky upravována.
9. Zasílání objednávek vybraného zboží dodavatelům ve volitelných datových formátech.
V úvodní části je nezbytné provést rešerši stávajících systémů, které se zabývají touto problematikou. Rešerši je nutné doplnit o porovnání s nově navrhovaným systémem, který bude předmětem této práce.
Systém bude fungovat na základě samostatných modulů, které bude možné aktivovat libovolně na základě potřeb konkrétního zařízení. Bude se jednat o univerzální systém.
V práci bude provedena důkladná analýza procesů, které budou znázorněny v procesním BPMN diagramu. Diagram bude navržen s cílem dosažení maximální stability a bezpečnosti.
Práce bude obsahovat analýzu navrhovaného řešení, popis použitých technologií, návrh databáze a aplikačního řešení. V rámci návrhu databáze bude vytvořen entity-relationship model.
Pro vytvoření aplikace bude využit skriptovací jazyk PHP doplněný o javasriptovou knihovnu jQeury a databáze Oracle, nebo MySQL.
Zásady pro vypracování
Cílem této práce je návrh systému a vytvoření funkční aplikace, která bude umožňovat kompletní správu restauračního zařízení bez ohledu na typ a velikost tohoto zařízení. Systém bude řízen skupinou modulů, které budou aktivovány dle požadavků zákazníka.
Aplikace bude umožňovat tyto funkcionality:
1. Registrace uživatelů a jejich přístup do systému podle práv a modulů.
2. Správa kapacity zařízení s grafickým zobrazením.
3. Tvorba objednávek sortimentu poskytovaného zařízením.
4. Správa skladových zásob sortimentu.
5. Výpočet aktuálního stavu skladu podle objednávek pro inventurní účely.
6. Statistické vyhodnocení aktuálně nejžádanějšího sortimentu.
7. Sledování nákladů a výnosů na základě cen zboží a zvolené marže.
8. Prognostická kontrola stavu skladů na základě předchozího odbytu sortimentu, která bude dynamicky upravována.
9. Zasílání objednávek vybraného zboží dodavatelům ve volitelných datových formátech.
V úvodní části je nezbytné provést rešerši stávajících systémů, které se zabývají touto problematikou. Rešerši je nutné doplnit o porovnání s nově navrhovaným systémem, který bude předmětem této práce.
Systém bude fungovat na základě samostatných modulů, které bude možné aktivovat libovolně na základě potřeb konkrétního zařízení. Bude se jednat o univerzální systém.
V práci bude provedena důkladná analýza procesů, které budou znázorněny v procesním BPMN diagramu. Diagram bude navržen s cílem dosažení maximální stability a bezpečnosti.
Práce bude obsahovat analýzu navrhovaného řešení, popis použitých technologií, návrh databáze a aplikačního řešení. V rámci návrhu databáze bude vytvořen entity-relationship model.
Pro vytvoření aplikace bude využit skriptovací jazyk PHP doplněný o javasriptovou knihovnu jQeury a databáze Oracle, nebo MySQL.
Seznam doporučené literatury
1. ŘEPA, Václav. Analýza a návrh informačních systémů. Praha: Ekopress, 1999.
2. PATTINSON, Fiona. Certifying Information Security Management Systems. CISSP, CSDP, Atsec information security corporation. Dostupný z WWW: http://www.atsec.com.
3. LACKO, Luboslav. Oracle. Správa, programování a použití databázového systému. Brno: Computer Press, 2007.
4. GROFF, James R. a WEINBERG, Paul N. SQL kompletní průvodce. Brno: Computer Press, 2005.
5. VRÁNA, Jakub. 1001 tipů a triků pro PHP. Brno: Computer Press a.s., 2010.
6. BRYLA, Bob; LONEY, Kevin. Mistrovství v Oracle Database 11g. Jiří Huf. Vydání první. Brno: Computer Press, a.s., 2009.
7. NOWICKI, Steven D. a LECKY-THOMSON, Ed. PHP 6. Programujeme profesionálně. Brno: Computer Press, 2009.
8. DRUSKA, P. CSS a XHTML - tvorba dokonalých webových stránek krok za krokem, Grada 2006.
9. LONEY, K., THERIAULT, M. Mistrovství v Oracle. Praha, Computer Press, 2002.
10. ORACLE - http://www.oralce.com
Seznam doporučené literatury
1. ŘEPA, Václav. Analýza a návrh informačních systémů. Praha: Ekopress, 1999.
2. PATTINSON, Fiona. Certifying Information Security Management Systems. CISSP, CSDP, Atsec information security corporation. Dostupný z WWW: http://www.atsec.com.
3. LACKO, Luboslav. Oracle. Správa, programování a použití databázového systému. Brno: Computer Press, 2007.
4. GROFF, James R. a WEINBERG, Paul N. SQL kompletní průvodce. Brno: Computer Press, 2005.
5. VRÁNA, Jakub. 1001 tipů a triků pro PHP. Brno: Computer Press a.s., 2010.
6. BRYLA, Bob; LONEY, Kevin. Mistrovství v Oracle Database 11g. Jiří Huf. Vydání první. Brno: Computer Press, a.s., 2009.
7. NOWICKI, Steven D. a LECKY-THOMSON, Ed. PHP 6. Programujeme profesionálně. Brno: Computer Press, 2009.
8. DRUSKA, P. CSS a XHTML - tvorba dokonalých webových stránek krok za krokem, Grada 2006.
9. LONEY, K., THERIAULT, M. Mistrovství v Oracle. Praha, Computer Press, 2002.
10. ORACLE - http://www.oralce.com
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Diplomová práce se zabývá návrhem a vytvořením modulární aplikace, která slouží pro správu restauračních zařízení. Dle vedoucího práce je navržená aplikace funkční a umožňuje základní požadované funkcionality. Dle oponenta prokázal student odborné znalosti v oblasti vývoje komplexnejšího software. Dle diplomanta je navíc výsledný systém připraven k reálnému otestování ve skutečném provozu.