Práce je zaměřená na hodnocení stavu výživy hospitalizovaných pacientů na geriatrickém oddělení, zjištění, zda jsou pacienti informováni o své dietě a o omezeních z ní vyplývajících, rozdíly v příjmu stravy před a během hospitalizace a na problémy, které mohou být příčinou nedostatečné výživy.
Teoretická část se zabývá změnami, které probíhají u člověka vlivem stárnutí, výživou ve stáří, edukací o výživě, poruchami příjmu potravy, pitným režimem a nutričním screeningem. Praktická část zahrnuje sběr dat od 35 respondentů, kteří byli vybíráni dle předem stanovených kritérií. Data byla sbírána od respondentů formou dotazníku. Prezentace výsledků je znázorněna pomocí grafů a tabulek. Porovnané výsledky jsou shrnuty v diskuzi. Výzkumným šetřením u mnou vybraného vzorku respondentů byla zjištěna převládající spokojenost a dobrá informovanost týkající se stravování v daném zdravotnickém zařízení.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on in-patientnutrition state assessment at a geriatric ward, on finding out whether the patients are informed about their diets and following restrictions, on food intake differences before and during hospitalization and on problems caused by insufficient nutrition.
The theoretical part deals with changes taking place within an individual as a result of aging, nutrition at old age, nutrition education, eating disorders, water intake and nutrition screening. The practical part comprises data collection from 35 respondents chosen according to the predetermined criteria. The data were collected in the form of questionnaires.
The presentation of results is showed with charts and diagrams. The compared results are summarized in discussion. Within my respondents sample we have found out prevailing satisfaction and good knowledge concerning nutrition in a given health-care facility.
Práce je zaměřená na hodnocení stavu výživy hospitalizovaných pacientů na geriatrickém oddělení, zjištění, zda jsou pacienti informováni o své dietě a o omezeních z ní vyplývajících, rozdíly v příjmu stravy před a během hospitalizace a na problémy, které mohou být příčinou nedostatečné výživy.
Teoretická část se zabývá změnami, které probíhají u člověka vlivem stárnutí, výživou ve stáří, edukací o výživě, poruchami příjmu potravy, pitným režimem a nutričním screeningem. Praktická část zahrnuje sběr dat od 35 respondentů, kteří byli vybíráni dle předem stanovených kritérií. Data byla sbírána od respondentů formou dotazníku. Prezentace výsledků je znázorněna pomocí grafů a tabulek. Porovnané výsledky jsou shrnuty v diskuzi. Výzkumným šetřením u mnou vybraného vzorku respondentů byla zjištěna převládající spokojenost a dobrá informovanost týkající se stravování v daném zdravotnickém zařízení.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on in-patientnutrition state assessment at a geriatric ward, on finding out whether the patients are informed about their diets and following restrictions, on food intake differences before and during hospitalization and on problems caused by insufficient nutrition.
The theoretical part deals with changes taking place within an individual as a result of aging, nutrition at old age, nutrition education, eating disorders, water intake and nutrition screening. The practical part comprises data collection from 35 respondents chosen according to the predetermined criteria. The data were collected in the form of questionnaires.
The presentation of results is showed with charts and diagrams. The compared results are summarized in discussion. Within my respondents sample we have found out prevailing satisfaction and good knowledge concerning nutrition in a given health-care facility.
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
1. GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-8087250-11-2.
2. GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
3. KALVACH, Zdeněk a kol. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2490-4.
4. WILHELM, Zdeněk. Co je dobré vědět o výživě onkologicky nemocných. Olomouc: Solen, 2008. ISBN 8-80-254-1525-2.
Seznam doporučené literatury
1. GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-8087250-11-2.
2. GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
3. KALVACH, Zdeněk a kol. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2490-4.
4. WILHELM, Zdeněk. Co je dobré vědět o výživě onkologicky nemocných. Olomouc: Solen, 2008. ISBN 8-80-254-1525-2.
Přílohy volně vložené
1 CD-ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně minus
Hodnocení oponenta: velmi dobře
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Jaké máte zkušenosti se zapojením nutričních terapeutů do sestavování jídelníčků dle individuálních potřeb pacientů.
2. Jaká byste dala konkrétní doporučení v této oblasti pro praxi?
Obhajoba bakalářské práce s prezentací výborná.