Bakalářská práce byla zaměřena na stanovení koncentrace volných radikálů EPR spektroskopií. V teoretické části byly uvedeny typy volných radikálů, jejich funkce v lidském organismu, rozdělení antioxidantů a metody, kterými lze stanovit antioxidační aktivitu. V experimentální části bylo popsáno stanovení antioxidační kapacity potravinových doplňků Wobenzymu, Phlogenzymu a jejich složek pomocí roztokové EPR spektroskopie. Získané výsledky byly porovnány se standardními antioxidanty, jako jsou trolox, glutathion, kyselina gallová nebo vitamín C.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis was aimed at determining the concentration of free radicals EPR spectroscopy. The theoretical part focused the types of free radicals, their functions in the human body, antioxidants and distribution methods that can determine antioxidant activity. In the experimental section described the determination of the antioxidant capacity of dietary supplements, Wobenzym, Phlogenzym and their components in solution using EPR spectroscopy. The results were compared with standard antioxidants, such as Trolox, glutathione, gallic acid or vitamin C
Klíčová slova
Volné radikály, antioxidanty, antioxidační aktivita, elektronová paramagnetická resonance, Wobenzym
Klíčová slova v angličtině
Free radicals, antioxidants, antioxidant aktivity, electron paramagnetic resonance, Wobenzym
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce byla zaměřena na stanovení koncentrace volných radikálů EPR spektroskopií. V teoretické části byly uvedeny typy volných radikálů, jejich funkce v lidském organismu, rozdělení antioxidantů a metody, kterými lze stanovit antioxidační aktivitu. V experimentální části bylo popsáno stanovení antioxidační kapacity potravinových doplňků Wobenzymu, Phlogenzymu a jejich složek pomocí roztokové EPR spektroskopie. Získané výsledky byly porovnány se standardními antioxidanty, jako jsou trolox, glutathion, kyselina gallová nebo vitamín C.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis was aimed at determining the concentration of free radicals EPR spectroscopy. The theoretical part focused the types of free radicals, their functions in the human body, antioxidants and distribution methods that can determine antioxidant activity. In the experimental section described the determination of the antioxidant capacity of dietary supplements, Wobenzym, Phlogenzym and their components in solution using EPR spectroscopy. The results were compared with standard antioxidants, such as Trolox, glutathione, gallic acid or vitamin C
Klíčová slova
Volné radikály, antioxidanty, antioxidační aktivita, elektronová paramagnetická resonance, Wobenzym
Klíčová slova v angličtině
Free radicals, antioxidants, antioxidant aktivity, electron paramagnetic resonance, Wobenzym
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši zaměřenou na možnosti stanovení antioxidační kapacity se zaměřením na EPR spektroskopii.
2. Seznamte se s technikou měření volných radikálů EPR spektroskopií.
3. Za pomoci stabilní spinové značky TEMPOL stanovte antioxidační kapacitu vybraných potravinových doplňků.
4. Výsledky vyhodnoťte a porovnejte s literárně uvedenými standardy.
5. Sepište závěrečnou zprávu
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši zaměřenou na možnosti stanovení antioxidační kapacity se zaměřením na EPR spektroskopii.
2. Seznamte se s technikou měření volných radikálů EPR spektroskopií.
3. Za pomoci stabilní spinové značky TEMPOL stanovte antioxidační kapacitu vybraných potravinových doplňků.
4. Výsledky vyhodnoťte a porovnejte s literárně uvedenými standardy.
5. Sepište závěrečnou zprávu
Seznam doporučené literatury
Všechna dostupná chemická literatura.
Seznam doporučené literatury
Všechna dostupná chemická literatura.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise.