Tato diplomová práce je zaměřena na výrobu nízkoalkoholických nápojů s využitím membránových procesů. V teoretické části byly popsány metody přípravy nealkoholického piva. V experimentální části je zkoumán vliv technických parametrů, např. tlaku a průtoku retentátu na separaci látek obsažených v modelových roztocích. Výstupy získané při těchto experimentech byly následně použity pro proces diafiltrace modelového roztoku etanolu, vody a glukózy. V dalším kroku byl vybrán model, který popisoval uvedený typ diafiltračního režimu. Na základě zjednodušujících předpokladů byl vypočten modelový průběh koncentrace etanolu v nástřiku v závislosti na přidaném objemu diafiltrační kapaliny. Tyto hodnoty byly porovnány s experimentálními daty.
Anotace v angličtině
The master thesis is aimed at production of low-alcoholic drinks using membrane processes. The basic principles of alcohol-free beer production are described in the theoretical part. Effect of technical parameters (such as pressure, volume flow of retentate) on the separation process of substancies in model solutions is examined in experimental part. Experiment´s outputs was used for diafiltration of model solution.
Low-alcoholic beer, model solution, reverse osmosis, diafiltration
Rozsah průvodní práce
91 s. (129 936 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce je zaměřena na výrobu nízkoalkoholických nápojů s využitím membránových procesů. V teoretické části byly popsány metody přípravy nealkoholického piva. V experimentální části je zkoumán vliv technických parametrů, např. tlaku a průtoku retentátu na separaci látek obsažených v modelových roztocích. Výstupy získané při těchto experimentech byly následně použity pro proces diafiltrace modelového roztoku etanolu, vody a glukózy. V dalším kroku byl vybrán model, který popisoval uvedený typ diafiltračního režimu. Na základě zjednodušujících předpokladů byl vypočten modelový průběh koncentrace etanolu v nástřiku v závislosti na přidaném objemu diafiltrační kapaliny. Tyto hodnoty byly porovnány s experimentálními daty.
Anotace v angličtině
The master thesis is aimed at production of low-alcoholic drinks using membrane processes. The basic principles of alcohol-free beer production are described in the theoretical part. Effect of technical parameters (such as pressure, volume flow of retentate) on the separation process of substancies in model solutions is examined in experimental part. Experiment´s outputs was used for diafiltration of model solution.
Low-alcoholic beer, model solution, reverse osmosis, diafiltration
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši dané problematiky. Zaměřte se na stručný přehled způsobů výroby nízkoalkoholických nápojů, podrobněji popište metody fyzikální, především tlakové membránové procesy.
2. Se zvolenými modelovými systémy (voda, etanol, přidané látky) ověřte možnost separace na tlakovém membránovém zařízení s vybranou RO membránou v režimu diafiltrace. Získané výsledky vyhodnoťte a proveďte jejich diskuzi.
3. Diplomovou práci zpracujte v souladu se Směrnicí UPa č. 9/2012 "Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravu."
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši dané problematiky. Zaměřte se na stručný přehled způsobů výroby nízkoalkoholických nápojů, podrobněji popište metody fyzikální, především tlakové membránové procesy.
2. Se zvolenými modelovými systémy (voda, etanol, přidané látky) ověřte možnost separace na tlakovém membránovém zařízení s vybranou RO membránou v režimu diafiltrace. Získané výsledky vyhodnoťte a proveďte jejich diskuzi.
3. Diplomovou práci zpracujte v souladu se Směrnicí UPa č. 9/2012 "Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravu."
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Diplomantka Bc. Karolína Jastřembská seznámila komisi s obsahem své diplomové práce.
Dotazy: 1. prof. Šnita: Jaká je cena tohoto způsobu separace? Je to schůdné ekonomicky? 2. prof. Mikulášek: Co bylo důvodem, že jste nepoužila vyšší tlakové rozdíly? Nebylo možné vsádku temperovat? 3. prof. Mikulášek: O čem svědčí, že průtok permeátu nezávisí na průtoku nástřiku? 4. doc. Palatý: Jaký další výzkum jste měla na mysli?