Informace o kvalifikační práci Pokrmy na talíři všedním i svátečním, za krize i míru, aneb proměny gastronomie mezi lety 1900-1938 v českých kuchařských knihách
Tato diplomová práce zpracovává kuchařské knihy vydané mezi lety 1900-1938. Hodnotí jejich vývoj a roli v životech českých hospodyň. Na základě podrobné analýzy mapuje proměny stravování a přípravy pokrmů v českých domácnostech v první polovině 20. století.
Anotace v angličtině
This Thesis processes cookbooks published between years 1900-1938. It evaluates their progression and a role in the lives of czech housewives. On the basis of detailed analysis it maps the transformation of eating and preparation of meals in czech households in the first half of the 20th Century.
Klíčová slova
Kuchařské knihy, stravování, gastronomie, příprava pokrmů, 1900-1938, autorky, hospodyně, první světová válka, první republika
Klíčová slova v angličtině
Cookbooks, eating, gastronomy, food preparation, authors, housewives, 1900-1938, the first republic, first World War
Rozsah průvodní práce
134 s. (347 875 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce zpracovává kuchařské knihy vydané mezi lety 1900-1938. Hodnotí jejich vývoj a roli v životech českých hospodyň. Na základě podrobné analýzy mapuje proměny stravování a přípravy pokrmů v českých domácnostech v první polovině 20. století.
Anotace v angličtině
This Thesis processes cookbooks published between years 1900-1938. It evaluates their progression and a role in the lives of czech housewives. On the basis of detailed analysis it maps the transformation of eating and preparation of meals in czech households in the first half of the 20th Century.
Klíčová slova
Kuchařské knihy, stravování, gastronomie, příprava pokrmů, 1900-1938, autorky, hospodyně, první světová válka, první republika
Klíčová slova v angličtině
Cookbooks, eating, gastronomy, food preparation, authors, housewives, 1900-1938, the first republic, first World War
Zásady pro vypracování
Diplomová práce se zabývá kuchařskými knihami, které vznikly převážně v první polovině 20. století. Zkoumá jejich úlohu v životě českých hospodyň a zároveň vliv na vývoj stravování, přípravu pokrmů a celkově hospodaření obyvatel v této době.
Ve sledovaném období let 1900-1938 se odehrála řada dějinných událostí, které výrazně formovaly a různě proměňovaly stravování a hospodárnost lidí. V diplomové práci je v jednotlivých kapitolách rozebrán např. problém první světové války, která vnesla mezi obyvatelstvo českých zemí vysoký stupeň bídy. Právě válečná bída ovlivnila jídelníček obyvatel na dlouhá léta a v kuchařských knihách je dobře viditelná. Dalším takovým obdobím, které si zaslouží vlastní kapitolu v diplomové práci, je období první republiky. To je často považováno za léta blahobytu a zlatý věk pro českou gastronomii. Kuchařské knihy dokazují, že ne vždy je tento názor pravdivý a že opravdové kulinářství se týkalo spíše jen vyšších vrstev společnosti. V kuchyních středních vrstev naopak ještě přetrvávaly prvky z 19. století, stále bylo dbáno na důležitou dvojici praktičnost a úspornost, v jejichž duchu se nesla veškerá práce hospodyň v kuchyni. V kuchařkách se dají vystopovat i další fenomény související například s novými technickými vymoženostmi dané doby, předně elektrifikací domácností, která přinesla řadu změn i v přípravě jídel. Objevují se ale i úplně nové druhy kuchařek, určené trochu jinému typu strávníků, například vegetariánům nebo dělnictvu.
To vše se diplomová práce pokouší zpracovat a vyvodit patřičné závěry. Úkolem tedy je poukázat na všechny změny, které se v tomto čase odehrály ve stylu, a především obsahu kuchařských knih. Zároveň také objasnit, jaké měly případně vliv na stravování během první poloviny 20. století, pokud tomu nebylo naopak.
Zásady pro vypracování
Diplomová práce se zabývá kuchařskými knihami, které vznikly převážně v první polovině 20. století. Zkoumá jejich úlohu v životě českých hospodyň a zároveň vliv na vývoj stravování, přípravu pokrmů a celkově hospodaření obyvatel v této době.
Ve sledovaném období let 1900-1938 se odehrála řada dějinných událostí, které výrazně formovaly a různě proměňovaly stravování a hospodárnost lidí. V diplomové práci je v jednotlivých kapitolách rozebrán např. problém první světové války, která vnesla mezi obyvatelstvo českých zemí vysoký stupeň bídy. Právě válečná bída ovlivnila jídelníček obyvatel na dlouhá léta a v kuchařských knihách je dobře viditelná. Dalším takovým obdobím, které si zaslouží vlastní kapitolu v diplomové práci, je období první republiky. To je často považováno za léta blahobytu a zlatý věk pro českou gastronomii. Kuchařské knihy dokazují, že ne vždy je tento názor pravdivý a že opravdové kulinářství se týkalo spíše jen vyšších vrstev společnosti. V kuchyních středních vrstev naopak ještě přetrvávaly prvky z 19. století, stále bylo dbáno na důležitou dvojici praktičnost a úspornost, v jejichž duchu se nesla veškerá práce hospodyň v kuchyni. V kuchařkách se dají vystopovat i další fenomény související například s novými technickými vymoženostmi dané doby, předně elektrifikací domácností, která přinesla řadu změn i v přípravě jídel. Objevují se ale i úplně nové druhy kuchařek, určené trochu jinému typu strávníků, například vegetariánům nebo dělnictvu.
To vše se diplomová práce pokouší zpracovat a vyvodit patřičné závěry. Úkolem tedy je poukázat na všechny změny, které se v tomto čase odehrály ve stylu, a především obsahu kuchařských knih. Zároveň také objasnit, jaké měly případně vliv na stravování během první poloviny 20. století, pokud tomu nebylo naopak.
Seznam doporučené literatury
Freedman, Paul H., ed. Jídlo: dějiny chuti. 1. české vyd. Praha: Mladá fronta, 2008. 368 s., Montanari, M., Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003, Fejtová, O.- Ledvinka, V.- Pešek, J., Dobrou chuť, velkoměsto. In: Sborník příspěvků z 23. vědecké konference Archivu hlavního města Prahy, Praha: Scriptorium, 2007, Holub, K. Umění a gastronomie. Praha: Libertas, 2011. 491 s. Zíbrt, Čeněk, Faktor, Viktor, ed. a Hrubý, Michal, ed. Staročeské umění kuchařské. V Praze: Dauphin, 2012. 584 s. Tyslová, I., Pilíře evropského stravování. Výstava v Národním zemědělském muzeu. In: Dějiny a současnost. Kulturně historická revue. 33, č. 5, (2011) s. 9, Bortel, Roman et al. Alchymie v kuchyni. Praha: Národní zemědělské muzeum, 2010. 140 s. Kučera, Rudolf. Život na příděl: válečná každodennost a politiky dělnické třídy v českých zemích 1914-1918. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2013. 213 s. Machačová, J., Matějček, J. Nástin sociálního vývoje českých zemí 1781-1914. Vyd. 2., V Karolinu dopl. 1. V Praze: Karolinum, 2010. 494 s. Jedličková, Blanka, ed. et al. Krajiny prostřených i prázdných stolů. I. II., Evropská gastronomie v proměnách staletí. Vydání první. Pardubice-Polabiny: Univerzita Pardubice, 2016. 344 stran.
Seznam doporučené literatury
Freedman, Paul H., ed. Jídlo: dějiny chuti. 1. české vyd. Praha: Mladá fronta, 2008. 368 s., Montanari, M., Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003, Fejtová, O.- Ledvinka, V.- Pešek, J., Dobrou chuť, velkoměsto. In: Sborník příspěvků z 23. vědecké konference Archivu hlavního města Prahy, Praha: Scriptorium, 2007, Holub, K. Umění a gastronomie. Praha: Libertas, 2011. 491 s. Zíbrt, Čeněk, Faktor, Viktor, ed. a Hrubý, Michal, ed. Staročeské umění kuchařské. V Praze: Dauphin, 2012. 584 s. Tyslová, I., Pilíře evropského stravování. Výstava v Národním zemědělském muzeu. In: Dějiny a současnost. Kulturně historická revue. 33, č. 5, (2011) s. 9, Bortel, Roman et al. Alchymie v kuchyni. Praha: Národní zemědělské muzeum, 2010. 140 s. Kučera, Rudolf. Život na příděl: válečná každodennost a politiky dělnické třídy v českých zemích 1914-1918. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2013. 213 s. Machačová, J., Matějček, J. Nástin sociálního vývoje českých zemí 1781-1914. Vyd. 2., V Karolinu dopl. 1. V Praze: Karolinum, 2010. 494 s. Jedličková, Blanka, ed. et al. Krajiny prostřených i prázdných stolů. I. II., Evropská gastronomie v proměnách staletí. Vydání první. Pardubice-Polabiny: Univerzita Pardubice, 2016. 344 stran.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Představení tématu diplomové práce: cíl, prameny, struktura, metody