Tato diplomová práce se zabývá vývojem a validací metody pro stanovení biogenních aminů v potravinách. V teoretické části jsou popsány toxikologické vlastnosti biogenních aminů, jejich vznik, rozdělení, výskyt a reaktivita. Dále je zde popsáno stanovení biogenních aminů pomocí chromatografických metod. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci a validaci HPLC-UV/MS metody pro stanovení biogenních aminů ve formě dansyl derivátů. Validovaná metoda je aplikována na 10 vzorků vín (červených, bílých a jednoho růžového) a 5 vzorků zrajících sýrů.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the development and validation of a method of the determination of biogenic amines in food. The toxicological properties of biogenic amines, their formation, distribution, occurrence and reactivity are described in the theoretical part. Further, the determination of biogenic amines using chromatographic methods is described as well. The experimental part is focused on the optimization and validation of HPLC-UV/MS method of the determination of biogenic amines as dansyl derivatives. The validated method is applied to the analysis of 10 samples of wine (red, white and one pink) and 5 samples of ripened cheeses.
Tato diplomová práce se zabývá vývojem a validací metody pro stanovení biogenních aminů v potravinách. V teoretické části jsou popsány toxikologické vlastnosti biogenních aminů, jejich vznik, rozdělení, výskyt a reaktivita. Dále je zde popsáno stanovení biogenních aminů pomocí chromatografických metod. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci a validaci HPLC-UV/MS metody pro stanovení biogenních aminů ve formě dansyl derivátů. Validovaná metoda je aplikována na 10 vzorků vín (červených, bílých a jednoho růžového) a 5 vzorků zrajících sýrů.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the development and validation of a method of the determination of biogenic amines in food. The toxicological properties of biogenic amines, their formation, distribution, occurrence and reactivity are described in the theoretical part. Further, the determination of biogenic amines using chromatographic methods is described as well. The experimental part is focused on the optimization and validation of HPLC-UV/MS method of the determination of biogenic amines as dansyl derivatives. The validated method is applied to the analysis of 10 samples of wine (red, white and one pink) and 5 samples of ripened cheeses.
1. V teoretické části práce se nejprve zaměřte na charakteristiku biogenních aminů.
Popište jejich vlastnosti, účinky na lidský organismus a výskyt v potravinách.
Dále prostudujte možnosti jejich stanovení pomocí moderních analytických metod. Zaměřte se také na stanovení těchto látek ve vzorcích potravin, např. v sýru nebo víně.
a popište konkrétní způsob jejich analýzy včetně přípravy vzorku před analýzou.
2. V experimentální části práce optimalizujte metodu HPLC-UV-MS stanovení derivátů biogenních aminů. Nalezněte vhodné podmínky derivatizace dansylchloridem a optimální podmínky separace připravených derivátů. Vyvinutou metodu validujte.
3. Validovanou metodu využijte při stanovení biogenních aminů v reálných vzorcích, jako např. víno nebo sýr. Aplikujte vhodné postupy z prostudované literatury a upravte podmínky tak, aby vedly k úspěšné izolaci analytů ze vzorků.
4. Získané poznatky řádně komentujte a konkrétní výsledky porovnejte s odbornou literaturou. V závěru zhodnoťte vhodnost použití metody HPLC-UV-MS pro stanovení biogenních aminů.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části práce se nejprve zaměřte na charakteristiku biogenních aminů.
Popište jejich vlastnosti, účinky na lidský organismus a výskyt v potravinách.
Dále prostudujte možnosti jejich stanovení pomocí moderních analytických metod. Zaměřte se také na stanovení těchto látek ve vzorcích potravin, např. v sýru nebo víně.
a popište konkrétní způsob jejich analýzy včetně přípravy vzorku před analýzou.
2. V experimentální části práce optimalizujte metodu HPLC-UV-MS stanovení derivátů biogenních aminů. Nalezněte vhodné podmínky derivatizace dansylchloridem a optimální podmínky separace připravených derivátů. Vyvinutou metodu validujte.
3. Validovanou metodu využijte při stanovení biogenních aminů v reálných vzorcích, jako např. víno nebo sýr. Aplikujte vhodné postupy z prostudované literatury a upravte podmínky tak, aby vedly k úspěšné izolaci analytů ze vzorků.
4. Získané poznatky řádně komentujte a konkrétní výsledky porovnejte s odbornou literaturou. V závěru zhodnoťte vhodnost použití metody HPLC-UV-MS pro stanovení biogenních aminů.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky
vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů