Diplomová práce se zabývá využitím elektrodialýzy a ultrafiltrace pro přípravu koncentrátu syrovátkových bílkovin (WPC). V teoretické části práce je nastíněna historie zpracování syrovátky a její vlastnosti. Podrobně je popsána ultrafiltrace a elektrodialýza, jelikož se jedná o stěžejní procesy při výrobě WPC. V experimentální části práce byla testována nová metoda pro úpravu minerálního profilu syrovátky ? metoda parciálního změkčení ? s cílem obdržet termostabilní produkt. Dále byla provedena konvenční elektrodialýza upravené syrovátky za účelem demineralizace. Po elektrodialýze byla zařazena ultrafiltrace, při které vznikal retentát neboli WPC. Retentát byl podroben testům termostability, které vyšly pozitivně. Komplexní experiment skládající se ze tří dílčích procesů byl úspěšný, neboť byl získán požadovaný koncentrát syrovátkových bílkovin s termostabilními vlastnostmi.
Anotace v angličtině
The Master´s thesis deals with the use of electrodialysis and ultrafiltration for whey protein concentrate (WPC) preparation. In the theoretical part, there is described history of whey processing and its chemical properties. Ultrafiltration and electrodialysis are described in detail as these are two main processes in the WPC production. In the experimental part, there was implemented a new method for whey mineral profile modification with the aim of obtaining product with thermal stability. Secondly, conventional electrodialysis was carried out with the adjusted whey in the sense of its demineralization. Finally, ultrafiltration of the demineralized whey was carried out to produce a retentate ? the WPC. The retentate was a subject for thermal stability test and it passed. The complex experiment was successful as the whey protein concentrate with thermal stability properties was obtained.
Diplomová práce se zabývá využitím elektrodialýzy a ultrafiltrace pro přípravu koncentrátu syrovátkových bílkovin (WPC). V teoretické části práce je nastíněna historie zpracování syrovátky a její vlastnosti. Podrobně je popsána ultrafiltrace a elektrodialýza, jelikož se jedná o stěžejní procesy při výrobě WPC. V experimentální části práce byla testována nová metoda pro úpravu minerálního profilu syrovátky ? metoda parciálního změkčení ? s cílem obdržet termostabilní produkt. Dále byla provedena konvenční elektrodialýza upravené syrovátky za účelem demineralizace. Po elektrodialýze byla zařazena ultrafiltrace, při které vznikal retentát neboli WPC. Retentát byl podroben testům termostability, které vyšly pozitivně. Komplexní experiment skládající se ze tří dílčích procesů byl úspěšný, neboť byl získán požadovaný koncentrát syrovátkových bílkovin s termostabilními vlastnostmi.
Anotace v angličtině
The Master´s thesis deals with the use of electrodialysis and ultrafiltration for whey protein concentrate (WPC) preparation. In the theoretical part, there is described history of whey processing and its chemical properties. Ultrafiltration and electrodialysis are described in detail as these are two main processes in the WPC production. In the experimental part, there was implemented a new method for whey mineral profile modification with the aim of obtaining product with thermal stability. Secondly, conventional electrodialysis was carried out with the adjusted whey in the sense of its demineralization. Finally, ultrafiltration of the demineralized whey was carried out to produce a retentate ? the WPC. The retentate was a subject for thermal stability test and it passed. The complex experiment was successful as the whey protein concentrate with thermal stability properties was obtained.
1. Vypracujte rešerši na téma přípravy koncentrátu syrovátkových bílkovin pro různá uspořádání elektromembránových procesů a ultrafiltrace.
2. Experimentálně ověřte vybrané konfigurace elektromembránových procesů a ultrafiltrace při přípravě koncentrátu.
3. Vyhodnoťte výsledky analýz jednotlivých meziproduktů elektrodialýzy a finálních produktů ultrafiltrace.
4. Získané výsledky diskutujte z hlediska efektivity dosažení kvalitativních parametrů komoditně specifikovaných produktů syrovátkových proteinových koncentrátů.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte rešerši na téma přípravy koncentrátu syrovátkových bílkovin pro různá uspořádání elektromembránových procesů a ultrafiltrace.
2. Experimentálně ověřte vybrané konfigurace elektromembránových procesů a ultrafiltrace při přípravě koncentrátu.
3. Vyhodnoťte výsledky analýz jednotlivých meziproduktů elektrodialýzy a finálních produktů ultrafiltrace.
4. Získané výsledky diskutujte z hlediska efektivity dosažení kvalitativních parametrů komoditně specifikovaných produktů syrovátkových proteinových koncentrátů.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Diplomantka přednesla prezentaci diplomové práce.
Doc. Hájek přečetl posudek vedoucího práce a oponenta.
Diplomantka odpověděla na připomínky oponenta uvedené v posudku a otázky členů komise: doc. Komersová - Jaká je reprodukovatelnost Vašich měření?; prof. Čapek - Co přesně bylo cílem Vaší práce? prof. Bulánek - Co je popel, který uvádíte jako produkt oxidace?