Diplomová práce se zabývá analýzou těkavých organických látek v balzamikovém octu pomocí plynové chromatografie. První polovina teoretické části je věnována octům, konkrétně pak jejich historii, výrobě, klasifikaci, charakterizaci a využití. Druhá polovina teoretické části se věnuje problematice analýzy těkavých organických látek. Popsána tu je metoda plynové chromatografie a detekce pomocí plamenové ionizace a hmotnostní spektrometrie. Značná část je věnována metodám extrakce se zaměřením na těkavé organické látky v octech. Teoretickou část uzavírá statistické vyhodnocení experimentálních dat. Experimentální část diplomové práce se zabývá optimalizací extrakčích podmínek pro analýzu těkavých organických látek v různých druzích balzamikových octů. Získané výsledky jsou porovnány s dostupnými literárními zdroji.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the analysis of volatile organic compounds in balsamic vinegar using gas chromatography. The first half of the theoretical part is devoted to vinegars, specifically their history, production, classification, characterization and use. The second half of the theoretical part deals with the analysis of volatile organic compounds. The method of gas chromatography and detection by flame ionization and mass spectrometry is described here. A significant part is devoted to extraction methods with a focus on volatile organic compounds in vinegars. The theoretical part concludes with a statistical evaluation of experimental data. The experimental part of the diploma thesis deals with the optimization of extraction conditions for the analysis of volatile organic compounds in balsamic vinegars. The obtained results are compared with available literature sources.
Balsamic vinegar, gas chromatography, solid phase microextraction
Rozsah průvodní práce
92
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá analýzou těkavých organických látek v balzamikovém octu pomocí plynové chromatografie. První polovina teoretické části je věnována octům, konkrétně pak jejich historii, výrobě, klasifikaci, charakterizaci a využití. Druhá polovina teoretické části se věnuje problematice analýzy těkavých organických látek. Popsána tu je metoda plynové chromatografie a detekce pomocí plamenové ionizace a hmotnostní spektrometrie. Značná část je věnována metodám extrakce se zaměřením na těkavé organické látky v octech. Teoretickou část uzavírá statistické vyhodnocení experimentálních dat. Experimentální část diplomové práce se zabývá optimalizací extrakčích podmínek pro analýzu těkavých organických látek v různých druzích balzamikových octů. Získané výsledky jsou porovnány s dostupnými literárními zdroji.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the analysis of volatile organic compounds in balsamic vinegar using gas chromatography. The first half of the theoretical part is devoted to vinegars, specifically their history, production, classification, characterization and use. The second half of the theoretical part deals with the analysis of volatile organic compounds. The method of gas chromatography and detection by flame ionization and mass spectrometry is described here. A significant part is devoted to extraction methods with a focus on volatile organic compounds in vinegars. The theoretical part concludes with a statistical evaluation of experimental data. The experimental part of the diploma thesis deals with the optimization of extraction conditions for the analysis of volatile organic compounds in balsamic vinegars. The obtained results are compared with available literature sources.