Čich je nenápadný smysl, který v životě člověka plní nezastupitelnou úlohu. Dává lidem
možnost poznávat svět. Ztráta čichu u diabetiků se řadí mezi komplikace diabetu
z makroangiopatických příčin. Tomuto tématu se věnují některé studie, které jsou blíže
popsány v teoretické části této práce. Jedná se však především o zahraniční práce, v České
republice se poruše čichu u diabetiků prozatím nevěnuje příliš pozornost.
Smyslem této diplomové práce bylo popsat blíže problematiku poruchy čichu a změny
ve vnímání libosti pachů u diabetiků a blíže ji prozkoumat. K práci byl vytvořen také
edukační materiál pro diabetiky, jehož smyslem je informovat pacienty trpící tímto
onemocněním o možném rozvoji čichové poruchy způsobené diabetem. Onemocnění diabetes
mellitus v České republice postihuje více než 1 milion lidí, a proto je důležité se tímto
tématem dále zabývat.
Anotace v angličtině
The sense of smell is an inconspicuous sense that is very important for human being. It gives
people the opportunity to explore the world. The loss of smell in diabetics is one
of the complications of diabetes that is caused due to diabetic macroangiopathy. Some foreign
studies that are devoted to this topic are described in more detail in the theoretical part of this
thesis. The olfactory disorders in diabetics have not yet received much attention in the Czech
Republic. The thesis describes the issue of the olfactory disorder and pleasantness of odors
in more detail. The educational material to inform diabetics with this topic was created, too.
In the Czech Republic there are more than one million people with diabetes mellitus and that
is the reason for further exploration of this issue.
Čich je nenápadný smysl, který v životě člověka plní nezastupitelnou úlohu. Dává lidem
možnost poznávat svět. Ztráta čichu u diabetiků se řadí mezi komplikace diabetu
z makroangiopatických příčin. Tomuto tématu se věnují některé studie, které jsou blíže
popsány v teoretické části této práce. Jedná se však především o zahraniční práce, v České
republice se poruše čichu u diabetiků prozatím nevěnuje příliš pozornost.
Smyslem této diplomové práce bylo popsat blíže problematiku poruchy čichu a změny
ve vnímání libosti pachů u diabetiků a blíže ji prozkoumat. K práci byl vytvořen také
edukační materiál pro diabetiky, jehož smyslem je informovat pacienty trpící tímto
onemocněním o možném rozvoji čichové poruchy způsobené diabetem. Onemocnění diabetes
mellitus v České republice postihuje více než 1 milion lidí, a proto je důležité se tímto
tématem dále zabývat.
Anotace v angličtině
The sense of smell is an inconspicuous sense that is very important for human being. It gives
people the opportunity to explore the world. The loss of smell in diabetics is one
of the complications of diabetes that is caused due to diabetic macroangiopathy. Some foreign
studies that are devoted to this topic are described in more detail in the theoretical part of this
thesis. The olfactory disorders in diabetics have not yet received much attention in the Czech
Republic. The thesis describes the issue of the olfactory disorder and pleasantness of odors
in more detail. The educational material to inform diabetics with this topic was created, too.
In the Czech Republic there are more than one million people with diabetes mellitus and that
is the reason for further exploration of this issue.
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
1. ČEŠKA, Richard, ŠTULC, Tomáš, Vladimír TESAŘ a Milan LUKÁŠ, ed. Interna. 2., aktualizované vydání [brožované]. V Praze: Stanislav Juhaňák - Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-895-5.
2. HAHN, Aleš. Otorinolaryngologie a foniatrie v současné praxi. 2., doplněné a aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 978-80-271-0572-4.
3. PERUŠIČOVÁ, Jindra. Diabetes mellitus: onemocnění celého organismu. Praha: Maxdorf, [2017]. Jessenius. ISBN 978-80-7345-512-5.
4. SLOUKA, David. Otorinolaryngologie. Praha: Galén, [2018]. ISBN 978-80-7492-391-3.
5. SVAČINA, Štěpán. Čich a chuť diabetika. Vnitřní lékařství. Praha: Facta Medica, 2007, 2007(5), 483-485. ISSN 0042?773XISSN.
6. VODIČKA, Jan a Hana FAITLOVÁ, CHROBOK, Viktor, ed. Poruchy čichu a chuti. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2012. Medicína hlavy a krku. ISBN 978-80-7311-125-0.
Seznam doporučené literatury
1. ČEŠKA, Richard, ŠTULC, Tomáš, Vladimír TESAŘ a Milan LUKÁŠ, ed. Interna. 2., aktualizované vydání [brožované]. V Praze: Stanislav Juhaňák - Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-895-5.
2. HAHN, Aleš. Otorinolaryngologie a foniatrie v současné praxi. 2., doplněné a aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 978-80-271-0572-4.
3. PERUŠIČOVÁ, Jindra. Diabetes mellitus: onemocnění celého organismu. Praha: Maxdorf, [2017]. Jessenius. ISBN 978-80-7345-512-5.
4. SLOUKA, David. Otorinolaryngologie. Praha: Galén, [2018]. ISBN 978-80-7492-391-3.
5. SVAČINA, Štěpán. Čich a chuť diabetika. Vnitřní lékařství. Praha: Facta Medica, 2007, 2007(5), 483-485. ISSN 0042?773XISSN.
6. VODIČKA, Jan a Hana FAITLOVÁ, CHROBOK, Viktor, ed. Poruchy čichu a chuti. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2012. Medicína hlavy a krku. ISBN 978-80-7311-125-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: velmi dobře mínus}
Hodnocení oponenta: nevyhověl}
Doplňující otázky k obhajobě: }
1. Jaký je rozdíl ve standardizovaném dotazníku a standardizovaném testu?}
2. Na s. 50, tabulka 16, vysvětlete hodnoty uvedené v tabulce a vysvětlete, jak jste k nim došla?}
Hodnocení oponenta II: dobře }
Doplňující otázky k obhajobě: }
1. Kde jste se inspirovala při tvorbě informovaného souhlasu?}
2. Co je to SPRÁVNÁ odpověď v Testu libosti pachů?}
3. Podle čeho jste stanovovala intervaly pro rozdělení respondentů dle věku?}
4. Podle čeho jste stanovovala hypotézy, zvláště pak čísla v nich uvedená?}
Student nedokázal diplomovou práci obhájit.