Závěrečná práce se zabývá problematikou financování stravovacích zařízení na základních školách ve vybraných letech. Teoretická část práce obsahuje definici jednotlivých typů zřizovatelů škol a školských zařízení, charakteristiku školských stravovacích zařízení a shrnuje způsoby financování stravovacích zařízení. Praktická část představuje teritorium škol a školských zařízení na území statutárního města Hradec Králové a řeší analýzu vybraných stravovacích zařízení v letech 2015-2020 a jejich zhodnocení a doporučení.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the issue of financing catering facilities in primary schools in selected years. The theoretical part of the thesis contains a definition of individual types of schools and school facilities founders, the characteristics of school catering facilities, and summarizes how catering facilities are financed. The practical part represents the territory of schools and school facilities in the city of Hradec Králové and deals with the analysis of selected catering facilities in the years 2015-2020 and their evaluation and recommendations.
Klíčová slova
Školská právnická osoba, školské zařízení, financování, školní jídelny, stravování
Klíčová slova v angličtině
The educational legal entity, school facilities, financing, school canteens, catering
Rozsah průvodní práce
59 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Závěrečná práce se zabývá problematikou financování stravovacích zařízení na základních školách ve vybraných letech. Teoretická část práce obsahuje definici jednotlivých typů zřizovatelů škol a školských zařízení, charakteristiku školských stravovacích zařízení a shrnuje způsoby financování stravovacích zařízení. Praktická část představuje teritorium škol a školských zařízení na území statutárního města Hradec Králové a řeší analýzu vybraných stravovacích zařízení v letech 2015-2020 a jejich zhodnocení a doporučení.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the issue of financing catering facilities in primary schools in selected years. The theoretical part of the thesis contains a definition of individual types of schools and school facilities founders, the characteristics of school catering facilities, and summarizes how catering facilities are financed. The practical part represents the territory of schools and school facilities in the city of Hradec Králové and deals with the analysis of selected catering facilities in the years 2015-2020 and their evaluation and recommendations.
Klíčová slova
Školská právnická osoba, školské zařízení, financování, školní jídelny, stravování
Klíčová slova v angličtině
The educational legal entity, school facilities, financing, school canteens, catering
Zásady pro vypracování
Cílem práce je analyzovat způsob financování stravovacích zařízení na základních školách ve vybrané obci, zhodnotit oblast nákladů na stravovací služby a zformulovat prognózy očekávaného vývoje s jejich ekonomickými dopady na školy a příslušné zřizovatele.
Osnova:
- Charakteristika oblasti školství.
- Vymezení základních způsobů financování aktivit v oblasti základního školství.
- Charakteristika stravovacích zařízení zřizovaných statutárním městem Hradec Králové.
- Analýza nákladů na provoz vybraných stravovacích zařízení.
- Zhodnocení dopadů různých způsobů organizace stravovacích zařízení na školy a zřizovatele.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je analyzovat způsob financování stravovacích zařízení na základních školách ve vybrané obci, zhodnotit oblast nákladů na stravovací služby a zformulovat prognózy očekávaného vývoje s jejich ekonomickými dopady na školy a příslušné zřizovatele.
Osnova:
- Charakteristika oblasti školství.
- Vymezení základních způsobů financování aktivit v oblasti základního školství.
- Charakteristika stravovacích zařízení zřizovaných statutárním městem Hradec Králové.
- Analýza nákladů na provoz vybraných stravovacích zařízení.
- Zhodnocení dopadů různých způsobů organizace stravovacích zařízení na školy a zřizovatele.
Seznam doporučené literatury
PEKOVÁ, J., JETMAR, M., TOTH, P. Veřejný sektor, teorie a praxe v ČR. Praha: Wolters Kluwer, 2019. ISBN 978-80-7598-209-4.
PETEROVÁ, H. Finanční hospodaření územních samosprávných celků. Praha: Institut pro veřejnou správu Praha, 2016. ISBN 978-80-86976-35-8.
SVOBODA, F. Ekonomika veřejného sektoru. Praha: Ekopress, 2017. ISBN 978-80-87865-35-4.
VALENTA, J. Právní rámec řízení škol a školských zařízení. Karviná: Paris, 2018. ISBN 978-80-87173-41-1.
Seznam doporučené literatury
PEKOVÁ, J., JETMAR, M., TOTH, P. Veřejný sektor, teorie a praxe v ČR. Praha: Wolters Kluwer, 2019. ISBN 978-80-7598-209-4.
PETEROVÁ, H. Finanční hospodaření územních samosprávných celků. Praha: Institut pro veřejnou správu Praha, 2016. ISBN 978-80-86976-35-8.
SVOBODA, F. Ekonomika veřejného sektoru. Praha: Ekopress, 2017. ISBN 978-80-87865-35-4.
VALENTA, J. Právní rámec řízení škol a školských zařízení. Karviná: Paris, 2018. ISBN 978-80-87173-41-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla téma své BP ''Financování stravovacích zařízení na základních školách'', otázka vedoucího BP:
1. Jedním z hlavních doporučení pro některá stravovací zařízení je vyšší využití doplňkové činnosti. Je v daném místě dostatečná poptávka, která by umožnila doplnit využití kapacity analyzovaných školských stravovacích zařízení?