Tato bakalářské práce se zabývá znalostmi nemocných s diabetem mellitem 2. typu v oblasti nutričních doporučení. Teoretická část se zaměřuje na onemocnění diabetes mellitus 2. typu, dělení diabetu mellitu, diagnostiku, komplikace a léčbu. Podrobněji jsou zde popsaná nutriční doporučení, edukace nemocných s diabetem mellitem 2. typu. Praktická část je zaměřená na hodnocení znalostí diabetiků v oblasti výživových doporučení, speciálních potravin pro diabetiky a příjmem tekutin a alkoholu. Sběr dat probíhal dotazníkovou formou. Dotazník byl vytvořen ve spolupráci se sestrou z diabetologické ambulance, provádějící edukaci pacientů. Na základě sesbíraných dat byla vyhodnocena úroveň znalostí respondentů v jednotlivých oblastech, ta byla v rozmezí 65-69 % hodnocena dle použité klasifikace jako dostatečná.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the knowledge of patients with type 2 diabetes mellite in the field of nutritional recommendations. The theoretical part focuses on the disease of type 2 diabetes mellitus, the division of diabetes mellitus, diagnosis, complications and treatment. The nutritional recommendations and education of patients with type 2 diabetes mellitus are described in detail here. The practical part is focused on evaluating the knowledge of diabetics in the field of nutritional recommendations, special foods for diabetics and fluid and alcohol intake. Data collection took place in the form of a questionnaire. The questionnaires were created in collaboration with a nurse from a diabetology clinic providing patient education. Based on the collected data, the level of knowledge of the respondents in individual areas was evaluated, which was in the range of 65-69% evaluated as sufficient according to the classifications used.
Diabetes mellitus, type 2 diabetes mellitus, evaluation of knowledge, nutritional recommendations, education.
Rozsah průvodní práce
92 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářské práce se zabývá znalostmi nemocných s diabetem mellitem 2. typu v oblasti nutričních doporučení. Teoretická část se zaměřuje na onemocnění diabetes mellitus 2. typu, dělení diabetu mellitu, diagnostiku, komplikace a léčbu. Podrobněji jsou zde popsaná nutriční doporučení, edukace nemocných s diabetem mellitem 2. typu. Praktická část je zaměřená na hodnocení znalostí diabetiků v oblasti výživových doporučení, speciálních potravin pro diabetiky a příjmem tekutin a alkoholu. Sběr dat probíhal dotazníkovou formou. Dotazník byl vytvořen ve spolupráci se sestrou z diabetologické ambulance, provádějící edukaci pacientů. Na základě sesbíraných dat byla vyhodnocena úroveň znalostí respondentů v jednotlivých oblastech, ta byla v rozmezí 65-69 % hodnocena dle použité klasifikace jako dostatečná.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the knowledge of patients with type 2 diabetes mellite in the field of nutritional recommendations. The theoretical part focuses on the disease of type 2 diabetes mellitus, the division of diabetes mellitus, diagnosis, complications and treatment. The nutritional recommendations and education of patients with type 2 diabetes mellitus are described in detail here. The practical part is focused on evaluating the knowledge of diabetics in the field of nutritional recommendations, special foods for diabetics and fluid and alcohol intake. Data collection took place in the form of a questionnaire. The questionnaires were created in collaboration with a nurse from a diabetology clinic providing patient education. Based on the collected data, the level of knowledge of the respondents in individual areas was evaluated, which was in the range of 65-69% evaluated as sufficient according to the classifications used.
Diabetes mellitus, type 2 diabetes mellitus, evaluation of knowledge, nutritional recommendations, education.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace průzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace průzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
HALUZÍK, Martin. Průvodce léčbou diabetu 2. typu pro internisty. 3, aktual. a doplň. vyd. Praha: Mladá fronta, 2018. 160 s. ISBN 978-80-2044958-0.
PELIKÁNOVÁ, Terezie a Vladimír BARTOŠ. Praktická diabetologie. 6. aktual. a doplň. vyd. Praha: Maxdorf, 2018. 815 s. ISBN 978-80-7345559-0.
PERUŠIČOVÁ, Jindra, Pavlína PIŤHOVÁ a Eva RAČICKÁ. Diabetes mellitus a doplňky stravy: vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2013. 120 s. ISBN 978-80-7345-337-4.
PSOTTOVÁ, Jana. Praktický průvodce cukrovkou: co byste měli vědět o diabetu. 1. vyd., Praha: Maxdorf, 2017. 128 s. ISBN 978-80-7345-279-7.
SAUDEK, František. Transplantační léčba diabetu: příručka pro pacienty s diabetem a jejich blízké. 2. aktual. a doplň. vyd. Praha: Maxdorf, 2018. 168 s. ISBN 978-80-7345-570-5.
Seznam doporučené literatury
HALUZÍK, Martin. Průvodce léčbou diabetu 2. typu pro internisty. 3, aktual. a doplň. vyd. Praha: Mladá fronta, 2018. 160 s. ISBN 978-80-2044958-0.
PELIKÁNOVÁ, Terezie a Vladimír BARTOŠ. Praktická diabetologie. 6. aktual. a doplň. vyd. Praha: Maxdorf, 2018. 815 s. ISBN 978-80-7345559-0.
PERUŠIČOVÁ, Jindra, Pavlína PIŤHOVÁ a Eva RAČICKÁ. Diabetes mellitus a doplňky stravy: vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2013. 120 s. ISBN 978-80-7345-337-4.
PSOTTOVÁ, Jana. Praktický průvodce cukrovkou: co byste měli vědět o diabetu. 1. vyd., Praha: Maxdorf, 2017. 128 s. ISBN 978-80-7345-279-7.
SAUDEK, František. Transplantační léčba diabetu: příručka pro pacienty s diabetem a jejich blízké. 2. aktual. a doplň. vyd. Praha: Maxdorf, 2018. 168 s. ISBN 978-80-7345-570-5.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doplňující otázky pro obhajobu závěrečné práce:
1) Jak si vysvětlujete informovanost pacientů z diabetologické poradny, kde probíhal průzkum?
2) Myslíte si, že se projevilo na zjištěných výsledcích u 32 (41 %) respondentů využití služeb nutričního terapeuta?
Obhajoba bakalářské práce s prezentací velmi dobrá.