Teoretická část bakalářské práce přibližuje problematiku bílkovin ve stravě, jejich popis a vysvětlení důležitosti jejich přítomnosti ve stravě. Bílkoviny jsou zde popsány i z hlediska chemického složení a podrobněji jsou charakterizovány bílkoviny v mléce a mléčných výrobcích. Dále tato kapitola obsahuje metody stanovení bílkovin. Praktická část se zabývá stanovením celkových a travitelných bílkovin ve vzorcích kaseinových a syrovátkových proteinových koncentrátech.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the Bachelor thesis approximates the issue of proteins in the diet, their description and explanation of the importance of their presence in the diet. Proteins are also described in terms of chemical composition and proteins in milk and dairy products are described in more detail. Moreover, methods for determination of proteins are listed and explained. The practical part deals with the determination of total and digestible proteins in samples of casein and whey protein concentrates.
Klíčová slova
Bílkoviny, aminokyseliny, kasein, syrovátka
Klíčová slova v angličtině
Proteins, aminoacids, casein, whey
Rozsah průvodní práce
47 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část bakalářské práce přibližuje problematiku bílkovin ve stravě, jejich popis a vysvětlení důležitosti jejich přítomnosti ve stravě. Bílkoviny jsou zde popsány i z hlediska chemického složení a podrobněji jsou charakterizovány bílkoviny v mléce a mléčných výrobcích. Dále tato kapitola obsahuje metody stanovení bílkovin. Praktická část se zabývá stanovením celkových a travitelných bílkovin ve vzorcích kaseinových a syrovátkových proteinových koncentrátech.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the Bachelor thesis approximates the issue of proteins in the diet, their description and explanation of the importance of their presence in the diet. Proteins are also described in terms of chemical composition and proteins in milk and dairy products are described in more detail. Moreover, methods for determination of proteins are listed and explained. The practical part deals with the determination of total and digestible proteins in samples of casein and whey protein concentrates.
Klíčová slova
Bílkoviny, aminokyseliny, kasein, syrovátka
Klíčová slova v angličtině
Proteins, aminoacids, casein, whey
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši:
1. V první části bakalářské práce popište a definujte bílkoviny vyskytující se v mléce a mléčných výrobcích. Dále popište jejich aminokyselinové složení a problematiku čistých bílkovin jako doplňku stravy. Vyjmenujte a vysvětlete metody na stanovení bílkovin v potravinách.
2. Vhodnou metodou stanovte celkové a travitelné bílkoviny ve vzorcích kaseinových a syrovátkových proteinových koncentrátů, které se využívají jako doplňky stravy.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši:
1. V první části bakalářské práce popište a definujte bílkoviny vyskytující se v mléce a mléčných výrobcích. Dále popište jejich aminokyselinové složení a problematiku čistých bílkovin jako doplňku stravy. Vyjmenujte a vysvětlete metody na stanovení bílkovin v potravinách.
2. Vhodnou metodou stanovte celkové a travitelné bílkoviny ve vzorcích kaseinových a syrovátkových proteinových koncentrátů, které se využívají jako doplňky stravy.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise.