Diplomová práce se zabývá analýzou ethylkarbamátu ve fermentovaných potravinářských výrobcích, zejména v destilovaných alkoholických nápojích vyrobených z peckového ovoce. Teoretická část je věnována toxicitě, mechanismu vzniku, možnostem snížení tvorby ethylkarbamátu a analytickým metodám vedoucích k jeho stanovení v reálných vzorcích. Experimentální část je pak zaměřena na optimalizaci předkolonové derivatizace ethylkarbamátu pomocí činidla 9-xanthydrol a optimalizaci separace připraveného derivátu kapalinovou chromatografií v systému s obrácenými fázemi a fluorescenčním detektorem. Optimalizovaná metoda byla rovněž validována a následně aplikována na 50 vzorků.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the analysis of ethyl carbamate in fermented food products, especially in distilled alcoholic beverages made from stone fruits. The theoretical part is devoted to the toxicity of ethyl carbamate, mechanism of its formation, possibilities of reducing the formation, and analytical methods leading to its determination in real samples. The experimental part is focused on the optimization of pre-column derivatization of ethyl carbamate using the reagent 9-xanthydrol and the optimization of separation of the prepared derivatives by reversed-phase liquid chromatography coupled with a fluorescence detector. The optimized method was also validated and subsequently applied to 50 samples.
Diplomová práce se zabývá analýzou ethylkarbamátu ve fermentovaných potravinářských výrobcích, zejména v destilovaných alkoholických nápojích vyrobených z peckového ovoce. Teoretická část je věnována toxicitě, mechanismu vzniku, možnostem snížení tvorby ethylkarbamátu a analytickým metodám vedoucích k jeho stanovení v reálných vzorcích. Experimentální část je pak zaměřena na optimalizaci předkolonové derivatizace ethylkarbamátu pomocí činidla 9-xanthydrol a optimalizaci separace připraveného derivátu kapalinovou chromatografií v systému s obrácenými fázemi a fluorescenčním detektorem. Optimalizovaná metoda byla rovněž validována a následně aplikována na 50 vzorků.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the analysis of ethyl carbamate in fermented food products, especially in distilled alcoholic beverages made from stone fruits. The theoretical part is devoted to the toxicity of ethyl carbamate, mechanism of its formation, possibilities of reducing the formation, and analytical methods leading to its determination in real samples. The experimental part is focused on the optimization of pre-column derivatization of ethyl carbamate using the reagent 9-xanthydrol and the optimization of separation of the prepared derivatives by reversed-phase liquid chromatography coupled with a fluorescence detector. The optimized method was also validated and subsequently applied to 50 samples.
1. Vypracujte literární rešerši na možnosti stanovení ethylkarbamátu v potravinách a nápojích, zejména pak v lihovinách. Dále se zaměřte na analýzu derivátů ethylkarbamátu pomocí vyskoúčinné kapalinové chromatografie.
2. V rámci experimentální části optimalizujte derivatizaci ethylkarbamátu pomocí činidla 9-xanthydrol s ohledem na dobu přípravy derivátu, jeho stabilitu a množství přítomných vedlejších produktů.
3. Optimalizujte HPLC separaci derivatizovaného ethylkarbamátu a nalezené optimální podmínky využijte pro analýzu reálných vzorků alkoholických nápojů.
4. Porovnejte a diskutujte nalezený obsah ethylkarbamátu ve vzorcích.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši na možnosti stanovení ethylkarbamátu v potravinách a nápojích, zejména pak v lihovinách. Dále se zaměřte na analýzu derivátů ethylkarbamátu pomocí vyskoúčinné kapalinové chromatografie.
2. V rámci experimentální části optimalizujte derivatizaci ethylkarbamátu pomocí činidla 9-xanthydrol s ohledem na dobu přípravy derivátu, jeho stabilitu a množství přítomných vedlejších produktů.
3. Optimalizujte HPLC separaci derivatizovaného ethylkarbamátu a nalezené optimální podmínky využijte pro analýzu reálných vzorků alkoholických nápojů.
4. Porovnejte a diskutujte nalezený obsah ethylkarbamátu ve vzorcích.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla výsledky své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka zodpověděla dotazy oponenta a členů komise.