Tato bakalářská práce se zaměřuje na využití hmyzu jako potraviny nového typu. Práce zahrnuje historii spojenou s konzumací hmyzu, přehled konzumovaného hmyzu ve světě a platnou legislativu. Bakalářská práce se také věnuje nutričnímu složení hmyzu a jeho porovnání s jinými potravinami. Další kapitoly jsou věnované ekologickým přínosům chovu hmyzu a možnostem využití hmyzu v potravinách. V neposlední řadě se tato práce věnuje rizikům spojených konzumací hmyzu a alergickým reakcím.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the use of insects as a new type of food. The work includes a history associated with the consumption of insects, an overview of the insects consumed in the world and current legislation. The bachelor thesis also deals with the nutritional composition of insects and its comparison with other foods. The next chapters are devoted to the ecological benefits of insect breeding and the possibilities of using insects in food. Last but not least, this work deals with the risks associated with insect consumption and allergic reactions.
Klíčová slova
hmyz, potravina, nutriční složení, ekologie
Klíčová slova v angličtině
insects, food, nutritional composition, ecology
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zaměřuje na využití hmyzu jako potraviny nového typu. Práce zahrnuje historii spojenou s konzumací hmyzu, přehled konzumovaného hmyzu ve světě a platnou legislativu. Bakalářská práce se také věnuje nutričnímu složení hmyzu a jeho porovnání s jinými potravinami. Další kapitoly jsou věnované ekologickým přínosům chovu hmyzu a možnostem využití hmyzu v potravinách. V neposlední řadě se tato práce věnuje rizikům spojených konzumací hmyzu a alergickým reakcím.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the use of insects as a new type of food. The work includes a history associated with the consumption of insects, an overview of the insects consumed in the world and current legislation. The bachelor thesis also deals with the nutritional composition of insects and its comparison with other foods. The next chapters are devoted to the ecological benefits of insect breeding and the possibilities of using insects in food. Last but not least, this work deals with the risks associated with insect consumption and allergic reactions.
Klíčová slova
hmyz, potravina, nutriční složení, ekologie
Klíčová slova v angličtině
insects, food, nutritional composition, ecology
Zásady pro vypracování
1. Ve své bakalářské práci se zaměřte na téma využití hmyzu jako potraviny. Popište původ a historii toho nevšedního způsobu stravování, tradici konzumace ve světě a vypracujte přehled zástupců hmyzu, které se obvykle konzumují.
2. V odborné literatuře vyhledejte a popište složení konzumovaného hmyzu a jeho benefity v lidské výživě. Také se ale zaměřte na možné alergické reakce či jiné nežádoucí účinky při jeho konzumaci.
3. Zhodnoťte konzumaci hmyzu i z ekologického a ekonomického hlediska.
4. Na závěr práce shrňte prostudované informace a vyjádřete svoje stanovisko k této problematice.
Zásady pro vypracování
1. Ve své bakalářské práci se zaměřte na téma využití hmyzu jako potraviny. Popište původ a historii toho nevšedního způsobu stravování, tradici konzumace ve světě a vypracujte přehled zástupců hmyzu, které se obvykle konzumují.
2. V odborné literatuře vyhledejte a popište složení konzumovaného hmyzu a jeho benefity v lidské výživě. Také se ale zaměřte na možné alergické reakce či jiné nežádoucí účinky při jeho konzumaci.
3. Zhodnoťte konzumaci hmyzu i z ekologického a ekonomického hlediska.
4. Na závěr práce shrňte prostudované informace a vyjádřete svoje stanovisko k této problematice.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího této práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.