Tato bakalářská práce se zabývá kyselinou chlorgenovou, antioxidantem z řad fenolických látek, obsaženým v rostlinných plodech. Popisuje strukturu kyseliny a její významné účinky. Dále se zabývá kávovými zrny a obsahem kyseliny chlorgenové v nich. V poslední části jsou uvedeny informace o způsobech jejího stanovení v pražených a nepražených kávových zrnech, kam patří zejména vysokoúčinná kapalinová chromatografie a UV/VIS spektrometrie.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis deals with chlorogenic acid, an antioxidant from among phenolic substances contained in plant fruits. It describes the structure of the acid and its significant effects. It also deals with coffee beans and their chlorogenic acid content. The thesis contains information about methods, which could be used for determination of chlorogenic acid in roasted and unroasted coffee beans, including mainly high-performance liquid chromatography and UV/VIS spectrometry.
Tato bakalářská práce se zabývá kyselinou chlorgenovou, antioxidantem z řad fenolických látek, obsaženým v rostlinných plodech. Popisuje strukturu kyseliny a její významné účinky. Dále se zabývá kávovými zrny a obsahem kyseliny chlorgenové v nich. V poslední části jsou uvedeny informace o způsobech jejího stanovení v pražených a nepražených kávových zrnech, kam patří zejména vysokoúčinná kapalinová chromatografie a UV/VIS spektrometrie.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis deals with chlorogenic acid, an antioxidant from among phenolic substances contained in plant fruits. It describes the structure of the acid and its significant effects. It also deals with coffee beans and their chlorogenic acid content. The thesis contains information about methods, which could be used for determination of chlorogenic acid in roasted and unroasted coffee beans, including mainly high-performance liquid chromatography and UV/VIS spectrometry.
1. Z dostupné literatury vypracujte rešerši shrnující informace o kyselině chlorogenové. Popište její strukturu, vlastnosti a biochemické vlastnosti. Shrňte informace o jejích benefitech při léčbě diabetes mellitus, snížení krevního tlaku apod.
2. V další části se zaměřte na jeho obsah v potravinách, zejména na obsah v kávových zrnech, a to zelených a pražených. Dále na možnostech jejího stanovení v potravinách.
Zásady pro vypracování
1. Z dostupné literatury vypracujte rešerši shrnující informace o kyselině chlorogenové. Popište její strukturu, vlastnosti a biochemické vlastnosti. Shrňte informace o jejích benefitech při léčbě diabetes mellitus, snížení krevního tlaku apod.
2. V další části se zaměřte na jeho obsah v potravinách, zejména na obsah v kávových zrnech, a to zelených a pražených. Dále na možnostech jejího stanovení v potravinách.
Seznam doporučené literatury
Recentní vědecká literatura, publikace z databáze WOS, PubMed, Sciencedirect apod. Dále dle pokynů vedoucí bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Recentní vědecká literatura, publikace z databáze WOS, PubMed, Sciencedirect apod. Dále dle pokynů vedoucí bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.