|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C364
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C364
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Základy toxikologie pro potravináře
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače základní představu o problematice týkající se toxikologie, a to jak obecné toxikologie, tak především toxikologie potravinářské (aditivní látky, kontaminanty, esenciální látky, alergeny, doping ...).
|
Požadavky na studenta
|
Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané tématice a především její pochopení.
|
Obsah
|
Obecný úvod do toxikologie, historie toxikologie.
Vymezení oboru toxikologie, definice základních pojmů, rozdělení oborů toxikologie.
Legislativa týkající se toxikologie.
Faktory ovlivňující rozvoj toxikologie.
Vstup chemických látek do organismu, jejich osud a eliminace zdravotních rizik.
Interakce toxických látek s organismem.
Základní toxické účinky na organismus v závislosti na způsobu vniknutí do organismu.
Účinek toxické látky na organismus v závislosti na její dávce.
Biotransformace (xenobiochemie) xenobiotik a její cíle.
Experimentální toxikologie, základní testy akutní, subakutní, subchronické a chronické toxicity. Vymezení pojmu toxikologie potravin a přídatných látek do potravin a nejvýznamnějších kontaminantů.
Speciální toxikologie - methanol, ethanol, nikotin a složky tabákového kouře, přirozené látky v potravinách, otravy houbami, mykotoxiny, potravinové alergeny, látky zneužívané jako doping.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Základy toxikologie pro potravináře - přednášky v pdf verzi
(M. Adam)
-
Rozšiřující:
A. Blažej a kol. Chemické aspekty životného prostredia. Alfa Bratislava, 1981. ISBN 6355581.
-
Doporučená:
J.P.F. D'Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.
-
Doporučená:
S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.
-
Doporučená:
F.C. Lu, S. Kacew. Lu's basic toxikology. Taylor & Francis, 2002. ISBN 0415248566.
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Předpokládány jsou základní znalosti chemie na úrovni studentů Bc stupně. |
Získané způsobilosti |
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách, ale i v oblasti potravinových alergenů a esenciálních látek. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|