|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C506
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C506
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Základy potravinářských technologií
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
KALCH/C629
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o základních principech nejvýznamnějších potravinářských výrob.
|
Požadavky na studenta
|
Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané tématice a především její pochopení.
|
Obsah
|
Technologie sladovnictví a pivovarství.
Fermentační výroba ethanolu, příprava lihovin fermentačním i směsným způsobem.
Technologie vinařství.
Technologie octárenství.
Metody konzervace potravin, příprava nealkoholických nápojů.
Technologie masa a masných výrobků.
Technologie mléka a mléčných výrobků.
Technologie cukrovarnictví, využití melasy v potravinářském průmyslu.
Výroba čokoládových a nečokoládových cukrovinek.
Exkurze do vybraného potravinářského podniku.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
J. Čepička a kolektiv. Obecná potravinářská technologie. Praha, 1995. ISBN 80-7080-239-1.
-
Základní:
P. Kadlec a kolektiv. Technologie potravin I a II. Praha, 2002. ISBN 80-7080-509-9.
-
Základní:
Základy potravinářských technologií - přednášky
(M. Adam)
-
Doporučená:
F. Görner, Ľ. Valík. Aplikovaná mikrobiológia požívatín, , Malé centrum Bratislava, 2004..
-
Doporučená:
P.J. Fellows. Food processing technology, 2nd edition, 3rd reprint, Wopodhead Publishing Limited, 2003..
-
Doporučená:
B.H. Lee. Fundamentals of food biotechnology, VCH Publishers, Inc., 1996.
-
Doporučená:
M. Drdák, J. Studnický, E. Mórová, J. Karovičová. Základy potravinárskych technologií, Malé centrum Bratislava, 1996..
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Předpokládá se zkladní orientace v oblasti potravinářství. |
Získané způsobilosti |
Po absolvování předmětu je posluchač schopen se orientovat v problematice technologických postupů týkajících se výroby nejdůležitějších výrobků potravinářského průmyslu. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|