|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C512
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C512
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Chemie a analýza potravin
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o analýze základních složek potravin a potravinářských surovin, zpracování vzorků před analýzou a použití klasických analytických metod v potravinářství.
|
Požadavky na studenta
|
Ústní zkouška 100%
|
Obsah
|
Základní metrologické termíny a definice - validace analytické metody.
Nejistota analytického výsledku - volba analytické metody.
Stanovení vody v potravinách.
Akivita vody v potravinách, metody měření, sorpční izotermy
Důkaz přítomnosti aminokyselin a bílkovin v potravinách.
Stanovení hrubé, čisté, travitelné bílkoviny - hydrolýza bílkovin.
Stanovení lipidů, tuková čísla, žluknutí lipidů.
Stanovení sacharidů, redukující cukry, polysacharidy.
Analýza senzorických látek ( alkoholy, karbonylové sloučeniny).
Analýza antinutričních a jiných endogenních látek v potravinách.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin. Praha, 1988.
-
Základní:
Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin, 2000, Ivan Straka, Újezd u Brna.. Praha.
-
Základní:
Velíšek J. Chemie potravin, 1999, Ossis, Tábor.. Tábor, 1999.
-
Rozšiřující:
Eskin N.A.M., Robinson D.S. Food Shelf Life Stability, 2001, CRC Press, Boca Raton..
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
KALCH/C019 nebo KALCH/CO19K nebo KALCH/C023 |
Získané způsobilosti |
Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientovat se v analytických metodách mající využití v potravinářském průmyslu. Dokáže zvolit vhodnou metodu pro kvalitativní a kvantitativní stanovení cílového analytu. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|