|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C513
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C513
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Laboratoř analýzy potravin
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Laboratoř
5
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
KALCH/C020
nebo KALCH/C020F
nebo KALCH/C020K
nebo KALCH/C020P
|
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem
|
ANO
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámit posluchače s praktickými ukázkami vybraných metod analýzy potravin stanovením některých látek v potravinách spolu se zpracováním a interpretací výsledků analýzy. Důraz je kladen také na získání zručnosti při provádění analýzy.
|
Požadavky na studenta
|
Absolvování všech požadovaných laboratorních úloh.
Závěrečná písemná práce alespoň na 50 % bodů.
|
Obsah
|
Úvod, bezpečnost práce v laboratoři.
Stanovení kyselosti a prolinu v medu.
Rostlinné tuky a oleje, stanovení vybraných tukových čísel.
Hořčice, stanovení sušiny, cukru a soli.
Instantní nápoje, stanovení kyseliny askorbové.
Ověřování kvality ovocných šťáv.
Cereálie, obsah sušiny, redukující cukry.
Stanovení glycidů, laktózy v mléce, titrační kyselost mléka.
Cereálie, stanovení veškerých a čistých bílkovin.
Stanovení alkoholu a extraktu v pivu, stanovení dusičnanů v pivu.
Stanovení hořkých látek v chmelu a chmelových výrobcích.
Stanovení obsahu sušiny, tuku a chloridu sodného v sýrech.
Analýza kyselosti a antioxidačních vlastností vína.
Závěrečný test, hodnocení.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin: laboratorní cvičení, 2000, Ivan Straka, Újezd u Brna..
-
Základní:
Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha..
-
Základní:
Davídek J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin, 1981, SNTL Praha..
-
Základní:
Návody úloh pro Laboratoř analýzy potravin
(Kolektiv autorů)
-
Doporučená:
Velíšek J. Chemie potravin, 1999, OSSIS, Tábor..
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
- |
Získané způsobilosti |
Předmět je praktickým doplňkem "Analýza potravin". Po absolvování bude posluchač schopen jak teoreticky, tak prakticky aplikovat vybrané metody analýzy v praxi. Své znalosti může také uplatnit v rámci bakalářské práce. |
Vyučovací metody |
|
Hodnotící metody |
- Písemná zkouška
- Analýza výkonu studenta
|
|
|
|