|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C522
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C522
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Instrumentální metody v analýze potravin
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
10 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s aplikacemi instrumentálních a zejména pak separačních metod pro analýzu potravin.
Studenti se seznámí s komplexním postupem při analýze od přípravy vzorku až po vlastní vyhodnocení a interpretaci výsledků.
|
Požadavky na studenta
|
Zkouška probíhá ústní nebo písemnou formou. Student musí prokázat znalost principů a použitelnosti instrumentálních technik v analýze potravin. Dále bude prověřován přehled studenta o analýze jednotlivých skupin látek vyskytujících se v potravinách.
|
Obsah
|
Úvod do předmětu, výklad pojmů.
Příprava vzorku k analýze, extrakční techniky.
Základy chromatografických metod.
Planární techniky, plynová a kapalinová chromatografie.
Základy elektromigračních metod.
Analýza bílkovin.
Stanovení aminokyselin.
Stanovení biogenních aminů.
Analýza lipidů.
Identifikace a stanovení mastných kyselin.
Identifikace a stanovení sacharidů.
Stanovení vitamínů.
Analýza senzoricky významných látek.
Analýza antinutričních a jiných endogenních látek v potravinách.
Analýza antioxidantů a biologicky významných látek.
Aktuální trendy v analýze potravin.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin. Praha, 1988.
-
Doporučená:
Nollet L. M. L. Food analysis by HPLC, 2000, Marcel Dekker,Inc., New York..
-
Doporučená:
Jandera P., Churáček J. Gradient elution in column liquid chromatography, 1985, Elsevier S.P.C..
-
Doporučená:
Lawrence J.F., Frei R.W. Chemical derivatization in liquid chromatography, 1976, Elsevier S.P.C..
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Student by měl mít absolvovány následující předměty:
Analýza potravin
Instrumentální metody analytické |
Získané způsobilosti |
Absolvent je schopen používat moderní analytické metody jak v potravinářském průmyslu, tak v laboratořích kontrolních orgánů. Je kompetentní rozhodovat o výběru a vhodnosti analytické metodiky a dokáže úspěšně řešit některá úskalí spojená s aplikacemi instrumentálních metod v potravinářství. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|