Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o základních principech nejvýznamnějších potravinářských výrob.
Požadavky na studenta
Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané tématice a především její pochopení.
Obsah
Technologie sladovnictví a pivovarství.
Fermentační výroba ethanolu, příprava lihovin fermentačním i směsným způsobem.
Technologie vinařství.
Technologie octárenství.
Metody konzervace potravin, příprava nealkoholických nápojů.
Technologie masa a masných výrobků.
Technologie mléka a mléčných výrobků.
Technologie cukrovarnictví, využití melasy v potravinářském průmyslu.
Výroba čokoládových a nečokoládových cukrovinek.
Exkurze do vybraného potravinářského podniku.
Doporučená:
Kadlec P., Melzoch K. Voldřich M. a kol.. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. 2012.
Časová náročnost
Všechny formy studia
Aktivity
Časová náročnost aktivity [h]
Kontaktní výuka
26
Celkem
26
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu
Předpokládá se zkladní orientace v oblasti potravinářství.
Získané způsobilosti
Po absolvování předmětu je posluchač schopen se orientovat v problematice technologických postupů týkajících se výroby nejdůležitějších výrobků potravinářského průmyslu.