|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C681
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C681
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Základy potravinářských technologií II
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
1
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
21 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
0
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je objasnit posluchačům principy významných potravinárských výrob v návaznosti na předmět Základy potravinářských technologií I (C613).
Zaměříme se na to, jak se získávájí tuky z rostlinných materiálů, jak probíhá rafinace, aby je bylo možné použít ke smažení a pečení, a nebo jak se vyrábí margaríny. Jedna přednáška bude o škrobech, což je důležitá surovina v potravinářství. Škrob se vyskytuje přirozeně, používá se jak surový, tak různě modyfikovaný jako přídatná látka potravin (zahušťovadlo, stabilizátor...).
Dalšímy tématy bude mlynářství pekařství, na který naváže přednáška o výrobě droždí, které je pro pekaře klíčová surovina sloužící pro nakypření pekařského výrobku. Vysvětlíme si, co se děje s těstem v průběhu zpracování a co v troubě při pečení.
Poslední dvě hodiny si budeme povídat o čaji a kávě. Dozvíte se, jaké jsou rozdíly ve zpracování zeleného a černého čaje, jakými postupy se zpracovávají kávovníkové třešně aby vznikla zelená káva. Ze zelené kávy se pražením získají kávovníková zrna, které si koupíte v obchodě a připravíte si z nich lahodou kávu. Osvětlíme si, jaké jsou rozdíly v arabice a robusně, proč je káva někdy hořká a někdy kyselá.
|
Požadavky na studenta
|
Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané problematice a především její pochopení.
|
Obsah
|
Technologie tuků a olejů
Výroba ztužených tuků a margarínů
Technologie výroby škrobu
Technologie výroby výrobků ze škrobu
Cereální technologie - zpracovní obilí
Cereální technologie - zpracovní mouky
Výroba pekařského droždí
Technologie kávy a kávovin
Technologie výroby čaje
Obalové technologie
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Kadlec P., Melzoch K. Voldřich M. a kol.. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. 2012.
-
Doporučená:
Kadlec P., Melzoch K. Voldřich M. a kol.. Přehled tradičních potravinářských výrob. 2012.
-
Doporučená:
Drdák M., Studnický J., Mórová E., Karovičová J. Základy potravinárskych technológií. 1996.
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
- |
Získané způsobilosti |
Posluchač bude mít po absolvování předmětu znalosti výroby a složení základních potravin, které se běžně nakupuje a konzumuje. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|