|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KALCH / C880
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KALCH
/
C880
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Senzorická analýza potravin
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je poskytnout posluchačům teoretické a praktické znalosti v oboru senzorické analýzy potravin a potravinářských surovin. Důraz je kladen nejen na fyziologické aspekty hodnocení,ale také na výběru vhodné metody a následně vlastní zpracování a interpretaci výsledků.
|
Požadavky na studenta
|
písemný test - 100 % zkoušky
|
Obsah
|
Úvod do senzorické analýzy potravin.
Smyslové vnímání.
Anatomie a funkce smyslových receptorů I.
Anatomie a funkce smyslových receptorů II.
Psychometrika.
Faktory ovlivňující smyslové vnímání.
Metody senzorické analýzy potravin I.
Metody senzorické analýzy potravin II.
Senzorická jakost a její stanovení (definice, obecné metody posouzení, vlivy).
Organoleptické vlastnosti vybraných druhů potravin.
Praktické využití statistických metod při zpracování výsledků.
Praktické ukázky senzorického hodnocení potravin pro vybrané potravinářské výrobky podle příslušných norem.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Platné normy. ČSN, ISO, EN.
-
Doporučená:
Pokorný. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti, 1994, ÚZPI Praha..
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
- |
Získané způsobilosti |
Absolvent se dokáže orientovat v problematice senzorického hodnocení potravin, je schopen uplatnit své teoretické, ale i praktické znalosti v laboratořích odpovídajícího zaměření. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|