Cílem předmětu je seznámit studenty s principy a základními dovednostmi používanými v mikrobiologických laboratořích. Součástí je i poučení o bezpečnosti práce a správné laboratorní praxi.
Požadavky na studenta
Znalosti jsou ověřovány písemnou formou.
Obsah
Bezpečnost a zásady práce v mikrobiologické laboratoři. Živné půdy. Růst mikroorganismů na kultivačních půdách. Kultivace mikroorganismů. Očkování různými technikami. Mikroskopické vyšetřovací metody - pozorování živých mikroorganismů v nativním preparátu a zástinu. Barvení pouzder. Barvení podle Grama. KOH test. Barvení dle Giemsy. Acidorezistentní barvení. Barvení spor. Biochemické testy založené na přeměnách sacharidů a dusíkatých látek. Grampozitivní aerobní a fakultativně anaerobní koky Gramnegativní koky Grampozitivní tyčinky Gramnegativní nefermentující bakterie Gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky - č. Enterobacteriaceae Gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky - č. Pasteurellaceae Mykologie - kultivace klinicky významných hub. Druhy kultivačních médií. Příprava a pozorování nativního preparátu hub. Závěrečné laboratorní cvičení.
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu
KBBV/C269 Laboratoř z biologie
Získané způsobilosti
Student je schopen orientace v barvících metodách potřebných pro zjištění morfologie bakteriálních buněk, přípravě živných médií, kultivačních technikách a testech používaných k identifikaci mikroorganismů. Dále zná základní rody bakterií, morfologii a uspořádání bakteriálních buněk, charakter růstu na kultivačních médiích a výsledky základních biochemických testů nezbytných k určení neznámého kmene.