|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBBV / C536
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBBV
/
C536
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Potravinářská biochemie
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
KBBV/C510
|
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem
|
NE
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět navazující a vycházející z předmětu Obecná biochemie (C510), jehož cílem je ukázat souvislosti mezi látkami důležitými pro potravinářský průmysl a jejich osudem v organismu, jak tyto látky pozitivně nebo negativně ovlivní biochemické pochody.
|
Požadavky na studenta
|
písemná zkouška - 60%
ústní zkouška
|
Obsah
|
Minerální látky - rozdělení, jejich funkce. Biochemické a fyziologické aspekty minerálních látek v potravinách. Změny v metabolismu a funkci v důsledku úpravy potravin. Metody stanovení v potravinách Aminokyseliny a bílkoviny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách Konverze aminokyselin na speciální produkty (hormony, neurotransmitery), důsledky pro biochemii potravin Enzymy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny a vliv na zpracování potravin. Sacharidy a cukerné deriváty v potravinách ? výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách. Tuky a jiné lipidy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Žluknutí tuků, kažení potravin. Metody stanovení v potravinách Oxidované lipidy ve výživě, význam pro biochemii potravin Vitamíny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách. Hormony v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků - význam pro biochemii potravin Látky s antioxidačním účinkem, metody měření antioxidační aktivity se zaměřením na analýzu potravin Cizorodé látky (xenobiotika) v potravinách, kontaminující látky, aditiva, rezidua biopreparátů a léčiv v potravním řetězci. Makronutrienty a mikronutrienty, význam suplementů v biochemii potravin. Antibiotika - struktura, výroba, použití v lékařství, zemědělství a potravinářství Funkční potraviny, potraviny nového typu. Geneticky modifikované potraviny
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
C510 - Obecná biochemie |
Získané způsobilosti |
Student bude schopen porozumět vlivu potravinářsky významných látek na organismus na molekulární úrovni |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|