|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBBV / C537
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBBV
/
C537
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Laboratoř z potravinářské biochemie
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
4
Kred.
|
Forma zakončení
|
-
|
Forma zakončení
|
-
|
Rozsah hodin
|
Laboratoř
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Seznámení studentů se základními laboratorními technikami s ohledem na použití při analýze potravin.
|
Požadavky na studenta
|
písemný test
|
Obsah
|
Bezpečnost práce v biochemické laboratoři, příprava pufrů, měření pH. Test pipetování, přesnost a správnost - pipetování pomocí variabilních mikropipet, spektrofotometrické ověření přesnosti a správnosti pipetování. Příprava vzorků k analýze - homogenizace, precipitace biopolymerů, centrifugace, ultrafiltrace, dialýza Chromatografická separace aminokyselin na konexi - analýza potravinových doplňků Gelová permeační chromatografie nízko- a vysokomolekulárních látek - separace směsi vysokomolekulárních a nízkomolekulárních bílkovin na Sephadexu G-150 Stanovení relativní molekulové hmotnosti bílkovin pomocí SDS-PAGE - elektroforetická separace směsi proteinů, Coomassie blue barvení, denzitometrické vyhodnocení Stanovení koncentrace proteinů - BCA, Biuretova metoda, Lowryho metoda, Bradfordova metoda, stanovení z UV spektra, stanovení čistoty proteinů Enzymy - degradace škrobu pomocí amylázy Enzymy - stanovení Michaelisovy konstanty vybraných enzymů (trypsin, chymotrypsin) Lipidy - stanovení cholesterolu v olejích závěrečná písemná zkouška
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Laboratorní návody.
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Znalost základních analytických metod. |
Získané způsobilosti |
Posluchač je po absolvování předmětu schopen se orientovat biochemických laboratořích. |
Vyučovací metody |
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|