|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBBV / C630
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBBV
/
C630
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Biochemie II
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
11 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
0
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
KBBV/C602
|
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem
|
NE
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět navazující a vycházející z předmětu Biochemie I (C602), jehož cílem je ukázat souvislosti mezi látkami důležitými pro potravinářský průmysl a jejich osudem v organismu, jak tyto látky pozitivně nebo negativně ovlivní biochemické pochody.
|
Požadavky na studenta
|
písemná zkouška - 60%
ústní zkouška
|
Obsah
|
1. Minerální látky - rozdělení, jejich funkce. Biochemické a fyziologické aspekty minerálních látek v potravinách.
Změny v metabolismu a funkci v důsledku úpravy potravin. Metody stanovení v potravinách
2. Voda, hospodaření s vodou, metody stanovení osmolality, onkotický tlak
3. Sacharidy a cukerné deriváty v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin.
Metody stanovení v potravinách.
4. Tuky a jiné lipidy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Žluknutí tuků, kažení potravin.
Metody stanovení v potravinách
5. Oxidované lipidy ve výživě, význam pro biochemii potravin. Látky s antioxidačním účinkem, metody měření
antioxidační aktivity se zaměřením na analýzu potravin
6. Aminokyseliny a bílkoviny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny při zpracování potravin.
Metody stanovení v potravinách
7. Hormony v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků - význam pro biochemii potravin. Metody stanovení
hormonů
8. Vitamíny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v
potravinách.
9. Enzymy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Přirozené vs. syntetické enzymy. Změny a vliv
na zpracování potravin.
10. Cizorodé látky (xenobiotika) v potravinách, kontaminující látky, aditiva, rezidua biopreparátů a léčiv v potravním řetězci. Geneticky modifikované potraviny.
11. Makronutrienty a mikronutrienty, význam suplementů v biochemii potravin. Výživová pyramida.
12. -13. Prezentace studentů na zadaná témata.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Velíšek, Jan. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
-
Základní:
Hoza, Ignác . Potravinářská biochemie I.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011. ISBN 978-80-7318-936-5.
-
Doporučená:
Hoza, Ignác. Potravinářská biochemie II.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2006. ISBN 80-7318-395-1.
-
Doporučená:
Hoza, Ignác. Potravinářská biochemie III.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2006. ISBN 80-7318-396-X.
-
Doporučená:
Hoza, Ignác . Potravinářská biochemie IV.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2007. ISBN 978-80-7318-623-4.
-
Doporučená:
Hoza, Ignác . Potravinářská biochemie V.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-666-1.
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
C602 - Biochemie I |
Získané způsobilosti |
Student bude schopen porozumět vlivu potravinářsky významných látek na organismus na molekulární úrovni
|
Vyučovací metody |
- Přednášení
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
|
Hodnotící metody |
- Ústní zkouška
- Písemná zkouška
|
|
|
|