|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KEMCH / C458
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KEMCH
/
C458
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Základy manag. chem. a potrav. výrob
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Název dlouhý
|
Základy managementu chemických a potravinářských výrob
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
1
[HOD/TYD]
Seminář
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače představu o jednotlivých nástrojích managementu chemických výrob, o jednotlivých fázích tohoto managementu a obsahu těchto fází.
|
Požadavky na studenta
|
Zkouška je ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Na konci semestru jsou znalosti prověřeny závěrečnou písemnou prací, jejíž výsledek je započítáván do celkové klasifikace.
|
Obsah
|
Vymezení pojmu výroba a management výroby. Obsah strategického a takticko-operativního managementu výroby. Tvorba výrobních systémů. Environmentální aspekty chemických výrob. Materiál ve výrobním procesu. Podoba norem spotřeby materiálů a základní principy jejich využití při hodnocení úspěšnosti chemicko-technologických výrobních procesů. Podoba norem spotřeby surovin a materiálů ve sdružených výrobách. Energie ve výrobním procesu a podoba norem spotřeby energií. Základní princip hodnocení využití energií ve výrobním procesu. Výrobní zařízení ve výrobním procesu. Podoba kapacitních norem. Základní principy jejich využití při hodnocení využívání výrobního zařízení. Úloha pracovníků ve výrobě. Spolehlivost pracovní síly. Podoba norem spotřeby práce v různých typech výrobních procesů. Základní principy jejich vyžití při hodnocení daného výrobního faktoru. Základy ekonomické optimalizace chemických výrob - diskrétní a spojité řešení. Obsah organizace práce ve výrobě (základní principy dělby a kooperace práce, organizace a obsluhy pracovišť, organizace pracovní doby, pracovního prostředí). Údržba výrobního zařízení - vymezení činností, základní principy plánování údržbářských výkonů. Plánování chemických a potravinářských výrob. Takticko-operativní plán výroby jako výsledek plánovacího procesu. Usměrňování výroby po stránce organizační. Přímé řízení, řízení mistrem, dispečerské řízení. Usměrňování výroby po stránce technologické. Výrobní dokumentace. Obsah technické kontroly kvality v chemicko-technologických výrobních procesech. Možnosti zlepšování chemicko-technologický výrobních procesů. Změnové řízení.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Branská L. Materiál pro cvičení z předmětu management chemických a potravinářských výrob, Univerzita Pardubice 2008 (aktualizováno 2012).
-
Doporučená:
Branská L., Vávra, J. Ekonomika a management chemických výrob, Univerzita Pardubice 2013 (CD).
-
Doporučená:
Stevenson W. J., Hojati M. Operations Management, McGraw-Hill Ryerson, Toronto 2004.
-
Doporučená:
Tetřevová L., Branská L., Pecinová Z., Vávra J. Podniková ekonomika a management I, Univerzita Pardubice 2011.
-
Doporučená:
Lošťáková H., Branská L., Bednaříková M., Vávra J. Podniková ekonomika a management II, Univerzita Pardubice 2013.
-
Doporučená:
Tomek G., Vávrová V. Řízení výroby a nákupu, Grada Publishing, a.s. 2007.
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Předpokladem pro studium předmětu jsou znalosti na úrovni předmětů matematika, podniková ekonomika a podnikový management vyučovaných v bakalářském studiu. |
Získané způsobilosti |
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace ve stanovování a využívání technicko-hospodářských norem a v procesech plánování, usměrňování a kontrole výrobních procesů. Je kompetentní řídit chemickou výrobu v takticko-operativní rovině. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Nácvik dovedností
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|