|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KFCH / C543
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KFCH
/
C543
|
Akademický rok
|
2019/2020
|
Akademický rok
|
2019/2020
|
Název
|
Kalorimetrické a termoanalytické metody
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
Seminář
1
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět navazuje na základní znalosti z fyzikální chemie a seznamuje studenty s kalorimetrickými a termoanalytickými metodami. Přednášky podají ucelený přehled o praktickém využití jednotlivých metod se zřetelem na oblast biologických věd, analýzy potravin a chemie polymerů. Seminář je zaměřen na seznámení se s přístroji a základní analýzou experimentálních dat s cílem doplnit přednáškový cyklus o praktické dovednosti při studiu velmi rozmanité škály materiálů a jevů s akcentem na biologické aplikace.
|
Požadavky na studenta
|
Zvládnutí probírané problematiky, schopnost samostatného výběru metod měření a zpracování naměřených dat.
|
Obsah
|
Historický vývoj termochemie a termodynamiky Základní klasifikace kalorimetrických a termoanalytických metod a jejich aplikace Adiabatické a izoperibolické kalorimetry, kalibrace, praktické příklady použití Spalovací kalorimetrie a její použití Tepelně vodivostní kalorimetry, mikrokalorimetrie Čipové kalorimetry s ultrarychlou odezvou, výhody a neýhody jejich použití Diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC), kalibrace teploty a tepelného toku Použití DSC při stanovování čistoty látek, kontrole kvality potravin a v biologických aplikacích Použití DSC při studiu inhibice zamrzání buněčných systémů, kryoprezervace Kombinace kalorimetrických metod a mikroskopie při studiu nukleačně-růstových procesů v souvislosti s biologickými aplikacemi, biomineralizace Použití kalorimetrických a termoanalytických metod při studiu kinetiky chemických reakcí Termomechanická analýza a její využití v biomateriálovém inženýrství Skelná transformace a její význam v přírodě Využití DSC a termomechanické analýzy při studiu dynamiky silně podchlazených kapalin a sklovitého stavu Nové kalorimetrické a termonalytické techniky a jejich perspektivy
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
prof. Ing. Jiří Málek, DrSc. (100%),
-
Přednášející:
prof. Ing. Jiří Málek, DrSc. (100%),
Ing. Roman Svoboda, Ph.D. (100%),
-
Vede seminář:
prof. Ing. Jiří Málek, DrSc. (100%),
Ing. Roman Svoboda, Ph.D. (100%),
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Ladbury J.E., Doyle M.L. Biocalorimetry 2: Application of Calorimetry in the Biological Sciences, 2004, John Wiley & Sons, Ltd.. ISBN 978-0-470-84968-2.
-
Doporučená:
Sorai M. (Editor). Comprehensive Handbook of Calorimetry and Thermal Analysis. John Wiley and Sons Ltd., 2004. ISBN 0-470-85152X.
-
Doporučená:
Hoehne G.W.H., Hemminger W.F., Flammersheim H.J. Differential Scanning Calorimetry, 2003, Springer-Verlag Berlin Heidelberg. ISBN 3-540-00467-x.
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Základní znalost obecné a fyzikální chemie. |
Získané způsobilosti |
Studenti by si měli osvojit základní kalorimetrické a termoanalytické techniky měření a způsoby práce se získanými daty. Měli by se také naučit volit jednotlivé techniky s přihlédnutím k výsledkům, které chtějí získat. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
- Ústní zkouška
- Písemná zkouška
|
|
|
|